DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Azt hiszem, a gyerekek ma egy pozitívabb jövőképpel nézhetnek a jövőbe, mint hat évvel ezelőtt, hiszen ha megnézzük, hogy milyen támogatásokat nyújt a gyermeket nevelő családoknak ma az állam, és miket nyújtott korábban, arról nem is beszélve, hogy miket vett el a szocialista kormányzat - visszatekinthetünk itt akár az otthonteremtési rendszer szétverésére, amelyet 2002-2004 között több törvényjavaslattal vittek végig; visszagondolhatunk arra az időszakra, amikor a szocialisták elvettek egyhavi gyest minden magyar családtól, minden egyes magyar családtól elvették a harmadik év lehetőségét (Dr. Szakács László: Megkérdezzük a mai 12 éveseket? - Közbeszólások az MSZP padsoraiban.); szigorítottak a szabályokon, mindig úgy, hogy a családok jártak rosszul. (Bangóné Borbély Ildikó: Az elmúlt hat év, államtitkár úr! - Gőgös Zoltán: Ne mutogass, dolgozz inkább!) Amikor a gyermeket nevelő családokról beszélünk, sosem felejthetjük el, hogy akár például a bércsökkentések 2008-ban, az egyhavi bér elvétele és sok más intézkedés milyen hátrányosan érintette a magyar családokat, vagy akár a tankönyvcsomagok árának emelkedése, vagy pedig az, amit pluszként a menzára kell kifizetni a családoknak. (Gőgös Zoltán: Te vagy pozícióban! Nem ellenzéki vagy, kormánytag!)
Ezzel szemben 2010-ben mi úgy gondoltuk, hogy inkább fizessenek több adót a nemzetközi nagyvállalatok itt Magyarországon, és támogassuk ebből a pénzből a családokat. Ezt az adóterhet vegyük le a családok válláról. Ennek az eredménye az, hogy ma Magyarországon a teljes nemzeti össztermék 4,3 százalékát fordítjuk családtámogatásra, gyermekek támogatására, szemben az OECD 2,5 százalékával, és ez az összeg a következő évben is növekedni fog, hiszen a számításaink szerint jövőre a GDP 4,3 százalékáról 4,7 százalékára nő a családtámogatások összege. Ez az a több mint 1000 milliárd forint, amivel többől gazdálkodhatnak a családok 2017-ben, mint amennyiből gazdálkodhattak 2010-ben.
Fontos emellett megemlíteni azt, hogy minden évben most már egyre több és több évfolyam kapja ingyenesen a tankönyveket, a családoknak nem kell kigazdálkodni a tankönyvek árát, hiszen ingyenesen kapják idén az első négy, jövőre az első öt osztályban a tankönyvcsomagokat.
Fontos elmondani azt, a szocialisták idején azt örököltük, hogy 29 milliárd forintot fordítottak a legnehezebb sorsú gyermekek érkeztetésére. (Bangóné Borbély Ildikó: Mi csak megoldjuk, amit ti elvettetek!) 29 milliárdot. Most, az idén elfogadott jövő évi költségvetésben 74 milliárd forintot fordítunk, két és félszer ennyit. Azt hiszem, hogy a szocialistáknak van miért lesütni a szemüket, amikor nélkülöző gyerekekről beszélnek, hogy ők csak 29 milliárd forintot adtak arra, amire ez a kormányzat 74 milliárd forintot ad. (Bangóné Borbély Ildikó: Nem volt gyermekszegénység, államtitkár úr!)
(11.20)
Nem is beszélve a családok otthonteremtési kedvezményéről, a CSOK-ról, amellyel szemben ők a szocpol leépítését tartották fontosnak; ez a kormányzat viszont kibővítette, és most már több tízezres nagyságrendű azoknak a családoknak a száma, akiknél segített a kormányzat, kinél kevesebb, kinél nagyobb összeggel, de maximálisan kétszer tízmillió forint vissza nem térítendő támogatással abban, hogy a gyermekeknek otthont szerezzenek.
A Diákhitel2 az idősebbeknek nyitja meg a továbbtanulás lehetőségét. Ami a hátrányos helyzetű gyermekek számát illeti: ha önnek igaza lenne, képviselő asszony, hogy e mögött csak módszertani változtatás áll, akkor nem mondhatnánk azt, hogy évről évre minden évben csökkent a hátrányos helyzetű gyerekek száma és aránya az iskolákban. De mivel minden évben csökkent, egyik évről a másikra, ahogy minden évben nőtt a családtámogatások mértéke - nem tud a kormányzásunkból olyan időszakot mondani, amikor egyik évről a másikra ne adtunk volna többet a családoknak -, ugyanígy a hátrányos helyzetű gyermekek száma, aránya, ezeknek a családoknak a köre is egyre szűkült évről évre.
És miért? Azért, mert most már nem 15 százalék a munkanélküliség, tisztelt képviselő asszony, hanem 5 százalék a munkanélküliség.
Azért, mert most már nem 32 százalék a legfelső adókulcs, hanem 16 százalék. Azért, mert most már a gyermeket nevelő családoknak nemcsak adót nem kell fizetni, hanem 2014-től egy átlagos jövedelmű családnak három gyerek esetén járulékot sem kell fizetni. Önök megadóztatták azokat a legalacsonyabb jövedelmű családokat, akiknek ez a kormány adó- és járulékmentességet adott a családi adózási rendszeren keresztül.
Ami a gyermekjóléti szolgáltatások átalakítását illeti, amit ön kritikával illetett: az az volt, tisztelt képviselő asszony, hogy 48 központ helyett most már 198 központ működik Magyarországon, és minden járásba eljutott a gyermekjóléti szolgáltatás. Ezt kritikával illetni elég erős bukfenc, még egy ellenzéki párt részéről is.
A gyermekbántalmazások kérdése fontos kérdés, ebben fel kell lépnünk. Éppen ezért az a kormányzati háttérintézményünk, amelyik ezt hivatott szolgálni, a betegjogi, ellátottjogi központunk az elmúlt évben minden negyedik gyermekhez eljutott, és egyenként igyekezett nekik segítséget nyújtani, s ha bárkinél azt tapasztalta, hogy panasza van, vagy bármifajta bántalmazásra sor került, akkor megadta a tájékoztatást és segítséget nyújtott. Az a célunk, hogy minél kevesebb gyermek éljen otthonban, és minden többen nevelőszülőknél.
S tudja, kedves képviselő asszony, mi a családok jövőjét Magyarországon egy bővülő társadalomra építjük. (Fölemeli a 2004-es, kettős állampolgárságról szóló népszavazás kampányában az MSZP egyik óriásplakátjának másolatát, amelyen Bangóné Borbély Ildikó szerepel a családjával.) De amikor ön ezelőtt jó pár évvel a saját nevét, a saját arcát adta ahhoz, hogy magyar családok magyar családokat utasítsanak el, ezek után, azt hiszem, önnek ilyen felszólalási joga nem nagyon van.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť