Z. KÁRPÁT DÁNIEL

Full text search

Z. KÁRPÁT DÁNIEL
Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Azon nem lepődünk meg, hogy a fizikai határzár által elvileg feltartóztatni kívánt migránsok tekintetében a kormány egy ellenkező álláspontot hangoztat, mindemellett a gazdagabb migránsokat a letelepedési államkötvény formáján és csatornáján keresztül engedi bejönni Magyarországra, a költségvetés ráfizetése mellett is.
Az ugyanakkor vérlázító, ami a pozsonyi csúcs végén és annak következtében napvilágra került, hiszen azt látjuk, hogy az itteni dokumentum tekintetében Orbán Viktor kudarca egyértelműen bebizonyosodott, hiszen áldását adta a V4-ek egy olyan közös dokumentumára, amely teljes mértékben egy 180 fokos fordulatot valósít meg az eddigiekhez képest. Tehát önmagában egy olyan dokumentumot szentesíteni, amelyben a következő szerepel: „a munkaerőhiánnyal küzdő országok akár jelentős számban is befogadhatják az érintett migránsokat”, röhejes, közröhej tárgyát képezi egy olyan országban, ahol pontosan az említett folyamattal szemben rendeznek egy referendumot, és azzal szemben tartanak fenn egy olyan retorikai kampányt, aminek a valóság némiképp ellentmond, hiszen tízezrével özönlenek be Magyarország határain most is a migránsok.
Azt is elmondhatjuk, hogy önálló határőrséget továbbra sem állítottak fel, de az tökéletesen látható, hogy ez a záródokumentum Orbán Viktor nemzetközi politikájának kudarca; nemhogy Európa erős emberévé nem vált, de tulajdonképpen feladta azokat a pozíciókat, amelyeknek a jelei már korábban látszottak, például Varga Mihály elképesztő, vérlázító kijelentései kapcsán, aki elmondta, hogy álláspontja szerint - és egyébként több fideszes vezető álláspontja szerint - a munkaerőhiánnyal sújtott ágazatokba idegen munkáskezeket kíván a Fidesz-KDNP kormánya betelepíteni Magyarországra. Először csak szezonális jelleggel beszéltek ilyen őrületről, de aztán egy fideszes vezető elkezdett arról eszmét cserélni az újságíróval, hogy bizony olyan harmadik országokból hoznának munkaerőt, ahonnan az ideérkezők beilleszkedése könnyebb. Adódik a kérdés, hogy szezonális munkavégzéshez milyen szükség lehet beilleszkedésre, és kik azok, akiket ide akar telepíteni Orbán Viktor és kormánya egy olyan politikai hadjárat közepette, amely elvileg a kvótareferendum kapcsán pontosan a betelepítések ellen kellene hogy szóljon.
Jelen pillanatban azt is látjuk, hogy érvényben van egy európai uniós döntés a kényszerbetelepítésekről, és azt is látjuk, hogy az ennek végrehajtásáról szóló záródokumentum tekintetében Orbán Viktor nem emelt látványos vétót. Azt is látjuk, hogy bizony Navracsics biztos úr egy konszenzuális, ugyanerről szóló döntés esetében nem verte az asztalt, nem tartott rendkívüli sajtótájékoztatót, hanem befeküdtek az európai uniós rendszernek. És azt is látjuk, hogy az Európai Tanács egyik ülésén öt fideszes képviselő vagy megbízott bizony egy hasonló témakörben szintén áldását adta a kötelező szétosztási mechanizmusra.
Tehát megint csak kettős játékon kapjuk a kormányzatot: egészen mást művel az európai uniós térben, mint itthon, és ott tartunk jelen pillanatban, hogy Fico és Sobotka miniszterelnökök szerint a kvóta egy halott ügy, amely nincs napirenden. Valóban, az Európai Tanács utolsó ülésén sem szerepelt napirenden; jelen pillanatban csupán egy belügyminiszteri szintű döntés van érvényben.
Adódik a kérdés, hogy ha Magyarország ennyire harcos a hazai retorikai térben, akkor a Fidesz-KDNP megbízottja miért nem kezdeményezi ezen belügyminiszteri szintű, a kvótákról szóló döntés felfüggesztését, mi akadályozza meg önöket abban, hogy sokkal harcosabb kiállással valamit a nemzetközi térben is kezdjenek. Hiszen a V4-ek által hangoztatott és most hétvégén elfogadott záródokumentum egyértelműen arra enged következtetni, hogy sokkal megengedőbbek az érintett országok a migráció kérdéskörében, és arra enged következtetni, hogy Orbán Viktor és kormánya is megengedőbb, hiszen a gazdagabbakat letelepedési kötvényen keresztül, ordenáré jutalékok fejében, offshore cégek részvételével engedi idetelepedni, legalábbis a letelepedési jogot, az állampolgárság előszobáját biztosítja a gazdagabb idegenek számára. Ugyanakkor azt is látjuk, hogy miközben a határzáron keresztül a szivárgás folyamatos, elfogadnak, szentesítenek egy olyan záródokumentumot, amelynek értelmében harmadik országból telepítenének be munkaerőt Magyarországra. Varga Mihály hosszú interjúja, korábbi nyilatkozatai pedig egyértelmű beismerései annak, hogy valóban van ilyen szándék a kormány berkein belül. Eddig ezt tagadták, eddig ebből, mondjuk úgy, titkot csináltak, de most már látjuk és egyértelműen látjuk a tiszta szándékot: bizonyos gazdasági ágazatokban tudatosan akar idegeneket betelepíteni Magyarország Kormánya Magyarországra, miközben a kvótareferendum kapcsán ugyanez ellen kampányol. A South Park azon része jut az ember eszébe, amikor megbeszélik az öregek, hogy igen, háborút indítani kell, de azért tüntessünk is ellene, hogy a látszat meglegyen. Pontosan ugyanezt csinálják önök is.
Tehát valljanak színt nyíltan: miért adták fel a pozícióikat, és hajlandóak-e az európai térben (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) végre kezdeményezni azt, hogy a pozsonyi záródokumentumban szereplő gyalázat, a tudatos betelepítés ne érinthesse Magyarországot? (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť