DR. VÖLNER PÁL

Full text search

DR. VÖLNER PÁL
DR. VÖLNER PÁL igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Az első kérdéssel összefüggésben jelzem, hogy a minisztérium nem rendelkezik semmilyen információval arról, hogy hány, magyarországi lakcímmel nem rendelkező személy esetében jelentették a hozzátartozók az adott személy halálát, mivel a választási eljárásról szóló törvény rendelkezése szerint a Nemzeti Választási Iroda törli a központi névjegyzékből azt, aki elhunyt, vagy aki elveszítette a választójogát. Tehát itt nincs minisztériumi hatáskör. Amennyiben változtatásokra vannak javaslatok, természetesen a kormánypártok erre nyitottak. Megjegyzem, ez kétharmados törvény, tehát az ötpárti egyeztetés mindenképpen szükséges hozzá. Ha a gyakorlatban is keresztülvihető és biztonságosabb javaslatokat tudnak tenni, ezeket meg tudjuk tárgyalni.
A negyedik kérdés kapcsán elmondhatom, hogy a szabályozásban foglalt különbségtétel azért indokolt, mert ha a választópolgárok széles köre számára biztosítaná a törvény a levélben szavazás lehetőségét, az adhatna éppen visszaélésekre lehetőséget. Nézzük meg, mi történt a szomszédos Ausztriában nemrégiben! Ugyanis egyáltalán nem ellenőrizhető, hogy aki bejelenti, hogy külföldön fog tartózkodni, az valóban ott is fog tartózkodni, így tehát következmények nélkül tehetnének olyan nyilatkozatot, amellyel veszélyeztetnék a választás tisztaságát.
A levélben szavazással kapcsolatban az Alkotmánybíróság határozatban kimondta, hogy a kifogásolt szabályozás nem érinti, ezért nem is korlátozza az aktív választójog részét képező szavazati jogot, az alapjog gyakorlását, a szavazás módját meghatározó technikai szabály nem zárja ki a szavazásból a külföldön tartózkodó magyar állampolgárokat, szavazhatnak külképviseleten, hazatérhetnek, akárcsak a korábbi szabályozás szerint, és ahogy az uniós államok többségében ez le van szabályozva.
Fontos megjegyezni, hogy a magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgár esetében sokkal közvetlenebb és erősebb a kapcsolat, mint akik külhoni magyarként szerezték meg az állampolgárságot, így intenzívebb kapcsolat keretében a szavazás e módja fenntartható. Köszönöm a kérdést. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť