CSEPREGHY NÁNDOR,

Full text search

CSEPREGHY NÁNDOR,
CSEPREGHY NÁNDOR, a Miniszterelnökség államtitkára, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak! Tisztelt Ház! Egyetlen probléma sem oldható meg azzal, hogy jegeljük - a kormány eddig is igyekezett ezt a churchilli elvet követni, és ezt különösen fontosnak tartjuk akkor, amikor olyan kérdésekről beszélünk, mint az EU-s támogatások felhasználása, hiszen ebben a kérdésben az idő egyáltalán nem nekünk dolgozik.
Magyarország a „Széchenyi 2020” program keretében jelentős forrásokat használhat fel az európai uniós, valamint a magyar költségvetésre támaszkodva. Ebből fakadóan tehát nem engedhetjük meg azt, hogy nem megfelelő projektértékelés miatt forrásoktól essen el Magyarország. De ennél tovább megyünk, és azt sem engedhetjük meg, hogy a mintegy 12 milliárd forintot nem a megfelelő helyeken, nem a megfelelő kedvezményezettek és nem a megfelelő módon költik el. Éppen ezért nyújtottuk be a törvényjavaslatot az állami projektértékelői jogviszonyról, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról. Szükségesnek tartjuk ugyanis, hogy a támogatott beruházások által megvalósuljanak az ország társadalmi és gazdaságpolitikai céljai, és ne gondolhassa senki sem azt, hogy jobbról előzve, kiskapukat használva, saját meggazdagodását szem előtt tartva kihasználja a rendszer nehézségeit, és azt se gondolhassa senki, hogy az önző érdekeket kiszolgálva vélt vagy - ami talán még rosszabb - valós kapcsolati hálókra alapozva közpénzeket közvetíthet arra nem érdemeseknek.
Magyarország Kormánya már eddig is jelentős lépéseket tett e célok elérése érdekében, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség megszüntetése, a fejlesztéspolitikai és szakpolitikai jogkörök összekapcsolása, a külső értékelési rendszerek felfüggesztése tekintetében. Ezeknek köszönhetően lehetővé válik, hogy a pályázók számára egyértelmű és átlátható döntések szülessenek.
Az átláthatóság a kulcs - ezt ismertük fel már az előző ciklusban, és a jelenlegi törvényjavaslat is ennek a szolgálatában áll. Csakhogy az átláthatóság nem elégséges. Nem nyugodhatunk bele abba, hogy mindenki szeme láttára rossz irányba folynak el a fejlesztési források. Számonkérhetőség nélkül nem sok értelme van a legtranszparensebb folyamatoknak sem. Éppen ezért olyan szaknévsor létrehozását javasoljuk a tisztelt Háznak, amelyben az összes értékelő megismerhető, és rajtuk a döntéseik számon is kérhetőek lesznek, de nemcsak rajtuk, hanem a törvényjavaslatot kezdeményező minisztériumon, a Miniszterelnökségen is. A Miniszterelnökség nevében politikai felelősséget vállalunk azért, hogy a fejlesztéspolitikai forintokat és eurókat azokra a projektekre költsük, amelyek a leginkább szolgálják a köz érdekét, és amelyek a leghamarabb és legnagyobb hatékonysággal válnak termővé.
Az Európai Bizottság részéről komoly kritikák fogalmazódtak meg a kohéziós forrásokat felhasználó tagállamok irányába a támogatott pályázatok kiválasztásának átláthatóságával kapcsolatban, és ezzel a kritikával nem voltunk egyedül. Ellenzéki és kormányoldali képviselők egyaránt sűrű rendszerességgel fogalmazták meg aggályaikat a tekintetben, hogy valóban a legjobb módon osztják-e el a fejlesztéspolitikai rendszer intézményei a rendelkezésükre álló forrásokat.
2010 után a kormány sem fukarkodott a kritikákkal, olyan állapotokat találtunk a fejlesztéspolitika intézményrendszerében - és ne felejtsük el megemlíteni annak környezetét sem -, amilyeneket rémálmainkban sem tudtunk elképzelni. Mint arra már röviden kitértem, ezeket az állapotokat szisztematikusan felszámoltuk, de sem a szakmai, sem pedig a politikai felelősség kérdését nem tisztáztuk. Nem volt rá lehetőségünk, de most olyan változást kínálunk, amelynek elfogadásával mindkét felelősi kört egyértelműen meghatározhatják, tisztelt képviselő hölgyek és urak.
Olyan újjászervezett értékelési keretrendszerre teszünk most javaslatot, amely garantálja, hogy az értékelés kizárólagosan szakpolitikai szempontok alapján történjen, továbbá biztosítja a bármelyik külső piaci szereplő érdekeitől való függetlenséget, a fokozott objektivitást és az átláthatóságot.
(13.00)
S mindezt úgy tesszük, hogy a Miniszterelnökség vállalja az új rendszerben hozott döntések politikai felelősségét. Tesszük mindezt annak tudatában, hogy nem csupán az ellenzéki oldalon vannak olyan érdekek, amelyek a transzparencia és az elszámoltathatóság ellen mutatnak. A korrupció politikai alapállástól függetlenül minden országban és minden politikai kurzus alatt megtalálja annak a módját, miként szedjen áldozatokat.
Az elmúlt héten a magyar embereket akár büszkeség is eltölthette: a Panama-iratok marginálisan érintették csak hazánkat. Az a tény, hogy Európa más fővárosaiban buktak le korrupt politikusok, gazdasági szereplők, sportolók és nyilván kevésbé ismert személyek is, nem jelenti azt, távolról sem jelenti azt, hogy itt minden rendben lenne. Annyit jelent csupán, hogy a velünk szemben túlságosan gyakran alkalmazott felemelt mutatóujj mások esetében legalább annyira indokolt.
A kormány felismerte, hogy tenni kell a korrupció ellen, és a jelenleg önök előtt lévő törvényjavaslat is ezt a célt szolgálja: megmutatja, hogy Magyarország elkötelezett az átlátható, felelősségteljes fejlesztéspolitikai intézményrendszer működtetésében, eleget kíván tenni az előző időszak auditjai során az Európai Bizottság által megfogalmazott kiválasztási rendszer megújítására vonatkozó elvárásoknak.
A projektértékelés során befolyásmentes, a piaci érdekeket kizáró folyamatokra van szükség, ehhez olyan értékelők kellenek, akik - mint már mondtam - számonkérhetőek. Ezzel folytatjuk a harcot az úgynevezett pályázatírói szakma megtisztítása érdekében, hiszen egyszer és mindenkorra kizárjuk, hogy ugyanazok döntsenek a pályázatokról, akik azt írták. Az új jogszabály csak az állami szférában dolgozóknak teszi lehetővé a szaknévsorba kerülést, viszont számukra ezt anyagilag is vonzóvá teszi.
Tisztelt Ház! Az addicionális munkát meg kell fizetni és számon is kell kérni. Ha elfogadják ezt a törvényjavaslatot, akkor önök is egyetértenek ezzel. Ha nemmel szavaznak, akkor a korrupciót készítik elő. Felhívom a figyelmet arra, hogy a módosítás nem érinti az értékelés folyamatát, annak rendszerét és főbb szabályait. Az értékelést végző személyek kiválasztásában javasolunk csak változást, nem győzöm ismételni, hogy azért, mert így válik a rendszer teljesen átláthatóvá és számonkérhetővé. Mint arra már utaltam, a szaknévsorba felvettek állami, önkormányzati alkalmazottak, állami vállalatoknál állásban lévők, külön javadalmazást kaphatnak, amit hazai forrásból biztosítunk számukra. Az új értékelői rendszer működését önálló szervezeti egység fogja biztosítani a Miniszterelnökségen. A Miniszterelnökség felelőssége kiterjed arra is, hogy az értékelőket pályázat útján választja ki.
Tisztelt Ház! Az elmúlt évek során számos alkalommal változott a fejlesztéspolitika intézményrendszere. Nem állítom, hogy jelen módosítás a legfontosabb lenne, ugyanakkor biztos vagyok abban, hogy ezen apró, technikainak tűnő változtatás mérföldkő a fejlesztéspolitikában tapasztalható korrupció elleni harcban. Ki ne hallott volna közvetlen környezetében arról, hogy kétes alakok kitűnő kapcsolataikra, bennfentes információikra alapozva felajánlották a segítségüket a támogatások elnyerésében? Azt semmilyen törvény nem tudja megakadályozni, hogy ilyen erkölcstelen ajánlatok a jövőben ne szülessenek, hogy ezek a kriminális energiák megszűnjenek. Amit ezzel a módosítással a kormány ígér, az nem több, de nem is kevesebb annál, mint hogy az értékelésnél az ilyen erkölcstelen próbálkozásokat kiszűrik, és a felelősöket számon lehet kérni.
Tisztelt Ház! Ha úgy érzik, hogy ez az apró technikai, de jelentőségében fontos változtatás Magyarország érdekeit szolgálja, támogassák a törvényjavaslatot igen szavazatukkal. Elnök úr, köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť