SZÁSZFALVI LÁSZLÓ,

Full text search

SZÁSZFALVI LÁSZLÓ,
SZÁSZFALVI LÁSZLÓ, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Nagyon szépen köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Kedves Képviselőtársaim! Az előttem szólók már részletesen bemutatták az egyes egészségügyet érintő törvények módosításáról szóló T/10099. számú törvényjavaslat lényegi elemeit. Most a vezérszónoki felszólalásomban a KDNP frakciójának nevében néhány fontosabb elemre hívnám fel a figyelmet.
Az egyes egészségügyet érintő törvények módosítása a terület számos kérdését érinti. Ezek különböző célokat szolgálnak. Pontosításra kerülnek a törvényjavaslatban az egészségügyi szolgáltatások igénybevételi feltételei, pénzbeli ellátások és a méltányossági kérelmek benyújtásának szabályai, valamint világosabbá válik a pénzbeli ellátások esetében az ügyintézési határidő. Igazságosabbá válik a törvényjavaslat alapján a gyermekápolási táppénzre jogosultság, hiszen megteremti a lehetőségét annak, ahogyan hallottuk, hogy az együtt élő szülők ugyanannyi napra szerezhessenek jogosultságot, mint az egyedülálló szülő. A módosítás mindezeken túl jelentős ügyintézési határidő-csökkentést és bürokráciacsökkentést is eredményez, elősegíti az egyszerűbb és egyértelműbb jogalkalmazást.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttünk fekvő javaslat megteremti azt a jogi eszközt, amely révén lehetővé válik az egészségügyi veszélyhelyzet kihirdetése. Ekkor természetszerűleg az állami szervek fokozott felelősséggel bírnak, ezért rendkívüli egészségügyi intézkedésekre lehet szükség még a különleges jogrend bevezetése előtt is. Az új előírások alapján az egészségügyi veszélyhelyzet kihirdetését követően a kormányhivatal adminisztratív hatósági intézkedéseket hozhat annak érdekében, hogy a lakosság egészségügyi ellátása biztosított legyen. A hatékony reagálás érdekében az egészségügyi válsághelyzetre történő felkészülésben a koordinációnak, a közreműködők számbavételének és a közreműködés előzetes értékelésének is fontos szerepe kell hogy legyen.
A módosított vezetési rend biztosítja azt, hogy minden intézkedést szükséges időben hozzanak meg, segítve a betegek és sérültek gyors és szakszerű ellátását. A törvényjavaslat alapján pontosításra kerül, hogy mely esetekben szükséges, illetve lehetséges az egészségügyi intézmények meghatározott kapacitásainak felszabadítása. Egészségügyi vészhelyzetben a kapacitások átadásával lehetőség nyílik a rendkívüli helyzet kezeléséhez szükséges többlet egészségügyi ellátókapacitás növelésére és a személyzet átirányítására.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az egészségügy területén jogharmonizációs feladatot is teljesít a módosító javaslat, hiszen a törvényjavaslatban átültetésre kerül a Bizottság 2015/566/EU irányelve a külföldről történő szövet behozatalához, illetve külföldre történő kiviteléhez, valamint a szöveteknek és sejteknek a recipiens részére történő közvetlen eljuttatásához kapcsolódóan.
A törvényjavaslat szigorú fellépésre ad lehetőséget az előállítókkal és terjesztőkkel szemben azzal, hogy új pszichoaktív anyagok kerülnek a veszélyes pszichotróp anyagokat tartalmazó jegyzékre.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az egészségvédelem jegyében további módosításokat tartalmaz a javaslat például a dohányzás területén. A dohányzást imitáló elektronikus eszközök forgalomba hozatalának szabályozása és bizonyos népszerűsítésük tiltása mellett kiterjeszti a dohányzás fogalmát a forgalomban megjelenő új dohánytermékek használatára, ezzel védi a nemdohányzók egészségügyi érdekeit is. Mindemellett a fiatalok egészségvédelméhez azzal is hozzá kíván járulni a javaslat, hogy új típusú gyógyszertár lehetőségét teremti meg a nagy látogatottságú rendezvényeken, a helyszínre ideiglenesen telepített fiókgyógyszertár engedélyezésének és működésének szabályaival.
Tisztelt Ház! Az itt és most tárgyalt módosítás véleményünk szerint javítani fogja az egészségügyi ellátórendszerünk hatékonyságát és működését, éppen ezért a kereszténydemokrata képviselőcsoport nevében támogatásunkról biztosítom a javaslatot. Köszönöm megtisztelő figyelmüket.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť