SZABÓ ZSOLT

Full text search

SZABÓ ZSOLT
SZABÓ ZSOLT nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az előttünk lévő törvényjavaslat által elérendő cél a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás színvonalának folyamatos javítása úgy, hogy a fogyasztóknak ne kelljen többet fizetnie a szolgáltatásért.
A törvényjavaslat összhangban van a hulladékgazdálkodás közszolgáltatás jellegű és jelenleg is zajló átalakításával, amelynek lényege a hosszú távú működőképesség garantálása és a költséghatékony üzemelés feltételeinek a megteremtése.
A javaslat biztosítja a rezsicsökkentés eredményeinek a megőrzését, a lerakóba kerülő hulladékmennyiség csökkentését, az Unió által előírt hasznosítási célok teljesítését és a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtő rendszer teljes körű működtetését. A törvényjavaslat, összhangban a rendszer átalakításának alapelveivel, egyszerre segíti elő a közszolgáltatás területi optimalizálását, a közel egységes színvonalú közszolgáltatás biztosítását és a jelenleg a rendszerben található veszteségek rendezését és egyedi kezelését.
A hulladékgazdálkodás közszolgáltatási rendszere jelenleg nem ösztönzi megfelelően a szolgáltatókat a haszonanyagokban rejlő érték visszanyerésére. Ez közel mintegy 40 milliárd forint. Az elaprózódott rendszerek nem tudnak versenyképes árakat kialakítani, és a hulladékhasznosítóknál a képződő haszonanyag szerény mennyisége nem teszi lehetővé az optimális hasznosítást.
A hatékony, fenntartható és átlátható hulladékgazdálkodási közszolgáltatási rendszer kialakítása érdekében létrehozott koordináló szerv részére biztosítani kell a haszonanyagok feletti rendelkezési jogot, hogy a szolgáltatási díjban megváltott hulladékgazdálkodási közszolgáltatás összes közvetlen költsége megtérüljön a közszolgáltatók számára. Így mind a lakosság, mind a közszolgáltatók előnyösebb helyzetbe kerülnek, az értékesítésből befolyó többletbevétel a közszolgáltatókat fogja gazdagítani, segíteni, kompenzálni, ezzel akár tovább csökkentve a lakosság rezsiterheit is. Az intézkedések növelik a haszonanyagok mennyiségét, ezáltal az abból származó bevételt is, de csökkentik a vegyes települési hulladékok lerakóba kerülő mennyiségét.
A tájékoztató fórumoknak köszönhetően a közszolgáltatók felismerték az abban rejlő lehetőséget, hogy a zöldhulladék elkülönített gyűjtése mennyire fontos, hogy ez a részükre fizetendő szolgáltatási díjban is meg fog jelenni, és ezáltal a zöldhulladék jelentős, akár az Európai Unió által meghatározott hasznosítási értékeket meghaladó mértéket tud biztosítani a hasznosulásban.
A lakosok védelme érdekében a törvényjavaslat ellenőrzési jogkört biztosít a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal számára. További garanciája lesz, hogy a közszolgáltatási díjak számlázása minden előírásnak megfeleljen és a szolgáltatás színvonala javuljon. A fogyasztók érdekeinek a védelme pedig teljes egészében biztosított a jogszabály-módosításban.
Tisztelt Országgyűlés! Az elmondottakra tekintettel kérem, hogy a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény módosításáról szóló T/10093. számú törvényjavaslatot vitassa meg és a kormány szándékát támogatni szíveskedjen. Köszönöm megtisztelő figyelmüket.
(15.10)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť