DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Az elmúlt hetekben végre megint jó idő van, és ez egy olyan probléma, amelyre időben fel kell hívni a figyelmét szerintem mindenkinek. Egyre többen szeretnek kimenni a parkokba, egyre többen szeretnek kimenni az erdőbe kirándulni, ami nagyon jó és nagyon helyes is. Éppen ezért a megelőzésre, illetve a tüzetes átvizsgálásra a kullancsok kapcsán érdemes már most, a tavasz elején felhívni a figyelmet. Megfelelő öltözködéssel, illetve különböző riasztószerek alkalmazásával tudjuk kiküszöbölni azt a két betegséget, amelyet a képviselő asszony is mondott. Egyrészről a kullancs encephalitist, az agyhártyagyulladást, másrészről a Lyme-kórt, az agyvelőgyulladást.
Szerencsére Magyarországon ezeknek a betegségeknek a mutatói jól alakultak, hiszen a kullancs encephalitisnak a 90-es évek közepéhez képest jelentősen csökkent és tartósan alacsony is maradt az előfordulása. De ettől függetlenül fontos volt, hogy az Országos Epidemiológiai Központ két esztendővel ezelőtt kiküldött egy országos tájékoztatót minden magyar háziorvosnak, amelyben a figyelemfelhívás mellett tájékoztatta őket, hogy hogyan lehet a leghatékonyabban védekezni és felkészíteni a betegeiket is a kullancsokkal, a kullancsidőszakban való fertőzésekkel szemben. Mint azt sokan talán jól is tudják, magának a kullancsnak az eltávolítása nem igényel orvosi beavatkozást, azt mindenki maga is elvégezheti. Ahogy a képviselő asszony is mondta, vannak védőoltások, amelyek az egyik betegségcsoport ellen védenek, a másikkal szemben viszont nem nyújtanak immunitást. De itt három oltásra van szükség az alapimmunitás kialakításához, ahogy ezt a képviselő asszony is mondta.
Nos, az eltávolítás mikéntjéről, a testrészeknek, főleg a lágy testhajlatoknak az átvizsgálásáról is szólt az a tájékoztató anyag (Gúr Nándor: A védőoltásokról beszélj!), amelyet az Epidemiológiai Központ küldött ki mindenkinek. Azt hiszem, hogy innen is mindenkinek felhívhatjuk a figyelmét (Bangóné Borbély Ildikó: De ha már benne van, megfertőzi a legtöbb esetben!) mind a védekezésre, felkészülésre, mind pedig egy-egy erdei kirándulás után az átvizsgálásnak (Bangóné Borbély Ildikó: A védőoltásról beszéljen, államtitkár úr! - Gúr Nándor: A támogatásról beszélj!), az ellenőrzésnek és a kullancsok eltávolításának a fontosságára. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť