DEMETER MÁRTA

Full text search

DEMETER MÁRTA
DEMETER MÁRTA (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Önök egy éven keresztül ígértek segítséget azoknak a katonáknak, rendvédelmi és nemzetbiztonsági dolgozóknak, akiknek a bankcsődök miatt eltűnt a honvéd egészségpénztári megtakarítása. Ma már tudjuk, hogy mindez csupán egy politikai színjáték része volt, önök rászedték és becsapták a károsultakat.
(Az elnöki széket Jakab István,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Lázár János ahelyett, hogy cselekedett volna, még a pórul járt katonákat, rendvédelmi és nemzetbiztonsági dolgozókat hibáztatta a kialakult helyzetért. A legutóbbi válaszában kifejtette, idézem: „Amikor ezek az emberek a megtakarításaikat messze az átlagos kockázatnál magasabb kockázatot jelentő helyen helyezték el nagyobb haszon reményében, nem kérdezték meg a honvédelmi miniszter véleményét, nem kérdezték meg egyetlenegy felügyelő miniszter véleményét sem. Amikor dönteni kellett a kockázatról, akkor nem kellett a tanácsunk. Most meg, amikor a kockázat valóra vált, és elveszítettek mindent, amit eddig megtakarítottak, akkor kell a segítségünk.”
Államtitkár Úr! Lázár János mondatai rendkívül igazságtalanok és sértők voltak. Ugyanis a katonák, rendvédelmi és nemzetbiztonsági dolgozók nem irreális hozamot ígérő kötvényekbe fektettek be, nem brókercégekre bízták a pénzüket, mint azt a Szijjártó Péter vezette külügyi, vagy a Fazekas Sándor vezette földművelésügyi tárcák cégei tették. A katonák egy államilag támogatott, szigorú szabályok szerint működő megtakarítási formát választottak, amivel összefüggésben a felügyeletet ellátó Magyar Nemzeti Bank sem jelzett kockázatot. A Honvédelmi Minisztérium is hosszú éveken át adott cafetériaként egészségpénztári hozzájárulást. A minisztériumok kit kérdeztek meg a kockázatokról? Talán a Nemzeti Bankot?
A fegyveres erők és szervek dolgozói a magánnyugdíjpénztár megszűnését követően csak ide, az egészségpénztárba kérhették az adó-vissza-térí-té-sü-ket is. Ha őket a pénzük felelőtlen kockáztatásával vádolta meg Lázár János, mit mondana a minisztériumokra, amelyek egyébként, az önökét is közé értve, a botrány kirobbanása azután még egy évig utalták oda a cafetériát. Akkor ki volt a felelőtlen, államtitkár úr? Azt láttuk, hogy támogattak bedőlt pénzügyi intézmények károsultjait megsegítő törvényt is. (Az elnök csenget.) Ugye, a Buda-Cashnél, aki közvetlenül fektetett be, az kap kártalanítást (Az elnök ismét csenget.), a katonák, nemzetbiztonsági, rendvédelmi dolgozók pedig, úgy tűnik, hogy nem.
Mit fog lépni végre a minisztérium? Köszönöm. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť