DR. SZÉL BERNADETT

Full text search

DR. SZÉL BERNADETT
DR. SZÉL BERNADETT (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Országgyűlés! A múlt héten egy sajtótájékoztatón hallhattuk a minisztériumtól, hogy önök szerint 2018-19-re 10 ezerrel is nőhet a bölcsődei férőhelyek száma a mostani közel 50 ezerről. Most azért hozzá szeretném tenni, hogy ez az 50 ezres szám úgy jött ki, hogy szépen beleszámolták azokat az intézményi helyeket is, amelyek alternatív ellátásban valósultak meg. Azokról a családi napközikről van szó, amelyeket például a Fidesz-KDNP-kormány szisztematikusan ki akart csinálni az elmúlt években.
Mindenesetre a tények makacs dolgok, és tudjuk azt, hogy a napközbeni ellátások 2014-ben a korosztály mindössze 16,8 százalékára számítottan biztosítottak elhelyezést.
(13.10)
Ez azt jelenti, hogy mostanában az uniós előírások felét sikerül Magyarországnak teljesíteni.
Azt láthatóan kezdik belátni, hogy ez így nem fog menni, és a kampány hevében a Fidesz-KDNP már beígért egy csomó új férőhelyet, például kiterjesztették az ellátási kötelezettséget is. A jövő évtől nemcsak a tízezernél nagyobb településeknek kötelező bölcsődei ellátást biztosítani az ott élők számára, hanem azoknak az önkormányzatoknak is, amelyeknek a területén legalább 40, három év alatti gyermek él, vagy ahol legalább öt ellátást igénylő gyermek él.
Azért szeretném önöknek elmondani, az, hogy kiterjesztik az ellátási kötelezettséget, az nem fogja megoldani a problémát, és az uniós pénzekből felhúzott bölcsődékben sem lesz, aki dolgozzon, hogyha a béremelésekkel nem haladnak. Mi azt látjuk, hogy megfizetett és megbecsült bölcsődei dolgozókra van szükség. Énszerintem önök többet ajnározták magukat a médiában, mint ahány forintot ezek az emberek kaptak, vagy mint ahány százaléka a bölcsődei dolgozóknak valamifajta bérkiegészítést kapott. Mi azt látjuk, hogy a kisgyermeknevelők béremeléséből a dolgozóknak csupán egytizede részesült; 10 ezer bölcsődei dolgozó 10-15 százalékáról beszélek, 700-800 főről, 90 százalékuk bérrendezéséről a Fidesz-KDNP a mai napig semmit nem gondoskodott.
Sztrájk lesz április 20-án, a bölcsődei dolgozók is sztrájkolni fognak; 3-4 milliárd (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) forintba kerülne az ő bérrendezésük. Teljesítik a sztrájkköveteléseket? Kiterjesztik az életpályát a kisgyermeket (Az elnök újból csenget.) nevelők esetében a középfokú végzettségű, felsőfokú szakképesítésű dolgozókra? Hogy járnak el ebben az esetben...

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť