NÉMETH SZILÁRD ISTVÁN

Full text search

NÉMETH SZILÁRD ISTVÁN
NÉMETH SZILÁRD ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! A Magyar Idők című napilap nemrég számolt be arról, hogy 2006-2010 között a Gyurcsány-, Bajnai-kormányok 17 (sic!) milliárd forintot fordítottak kommunikációs tanácsokra, különböző tanulmányok készítésére, és ezek a megbízások ebben a hatalmas összegben a házi cégeknél landoltak, többek közt a Tárkinál, a Mediánnál, a Szonda Ipsosnál vagy éppen a Vértes András által jegyzett Gazdaságkutatónál, illetve Lengyel László Pénzügykutató Zrt.-jénél. Tehát ezek a zsíros megrendelések megtalálták a gazdákat, ők valamit készítettek, és aztán ezt átadták a kormánynak.
Azonban van egy nagyon érdekes szála az ügynek, a Political Capital is részesült ebben a megren-de-lésállományban, ebben a megtiszteltetésben. Tudjuk nagyon jól, hogy ők Somogyi Zoltánhoz és Szabados Krisztiánhoz köthetők, akik az SZDSZ, MSZP és az MDF háza táján legyeskedtek a választásokkor, és őket próbálták hatalomhoz juttatni még 2010-ben is. Gondolom, nem véletlen az összefüggés. Ők mintegy félmilliárd forintos megrendelést kaptak a kormánytól, és ezen belül 190 millió forint értékben készítettek az akkori Nemzetbiztonsági Hivatalnak, a Nemzetbiztonsági Hivatal megbízásából különböző tanulmányokat, és ezeket a tanulmányokat titkosították is. Úgy készíthettek, még egyszer szeretném hangsúlyozni, kihangsúlyozva, hogy államtitoknak minősülő, szigorúan titkos minősítésű és különösen fontosnak készült dokumentumokat, tanulmányokat, hogy egyébként a Political Capital mint cég és egyetlenegy munkatársa meg tulajdonosa sem esett át az akkori nemzetbiztonsági átvilágításon, és ráadásul a szerződésekben azt a kötelező elemet, amely a szakértők alkalmasságát kellene hogy alátámassza, azt sem szerepeltették. És egyszer csak derült égből villámcsapásként ezt megismerte a Nemzetbiztonsági bizottság, ők egy vizsgálóbizottságot hoztak létre, készült is egy feltáró anyag, és gyakorlatilag utána nem történt semmi. Tehát minden maradt a régiben, és nemrégiben, néhány héttel ezelőtt javasoltam én a Nemzetbiztonsági bizottság ülésén, hogy ne álljunk már meg itt; azt gondolom, hogy azok a témák, amelyekre megkötötték a szerződéseket, azok egyáltalán nem nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkoznak, és általában politikai identitásúak - az előbb is említettem a politikai kapcsolatot -, tehát gyakorlatilag nem tartalmaznak minősített adatot, nem kockáztatjuk vele hazánk nemzetbiztonságát, ha ezt nyilvánosságra hozzuk.
Megvizsgálta az Alkotmányvédelmi Hivatal, és néhány nappal ezelőtt az Alkotmányvédelmi Hivatal honlapján ezek a dokumentumok, a szerződések, a teljesítésigazolások, a kifizetések bizonylatai és maguk a tanulmányok is elérhetőek. És aki ezt végigbogarássza, végigolvassa, az felteszi magában a kérdést, hogy miért kellettek ezek a tanulmányok. Mi szükség volt erre? Miért kellett kifizetni az akkori Nemzetbiztonsági Hivatal vezetőjének ezekre a tanulmányokra 190 millió forintot? Aztán, amikor megnézzük részletesebben a dokumentumokat, akkor találunk egy olyan dokumentumot, amely az Együtt Egymásért Alapítvánnyal kapcsolja össze őket, és ráadásul olyan szempontból, hogy gyakorlatilag nem is a Political Capitallel volt az akkori Nemzetbiztonsági Hivatal vezetése szerződésben, hanem az Együtt Egymá-sért-tal, akinek a vezetőjét, emlékeznek még rá, hat évre ítélték jogerősen, és tavaly valamilyen kedvezménnyel szabadult a börtönből. Önmaga is komoly bűnözői körökkel állt kapcsolatban, illetve a Nemzetbiztonsági Hivatallal, rajta keresztül mint közvetítőn keresztül fizették a Political Capitalt. Itt van egy csaknem 25 millió forintról szóló átvételi elismervény. (Felmutatja.) Hát, mindenki átvenne így pénzt! „A mai napon az NBH képviselőjétől 23 millió 544 ezer forintot átvettem. Az összeget a megállapodásban foglaltaknak megfelelően használom fel.” Aláírás. De nem lehet tudni, hogy ki írta alá, mert még a neve sincs ott az illetőnek.
Nos, tisztelt államtitkár úr, kérdezem, hogy a kormány indít-e további vizsgálatot, és érdeklődöm az iránt, hogy ezeket a papírokat, amelyek esetleg megvannak még, nyilvánosságra hozzák-e. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť