VARJU LÁSZLÓ

Full text search

VARJU LÁSZLÓ
VARJU LÁSZLÓ (Független): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tüntető emberek sokasága az utcán, dolgozói szegénységben élő emberek mérhetetlen tömege, Magyarországot elhagyó orvosok és szakdolgozók ezrei, és a kórházak adóssága újra az 50 milliárdot éri el a Magyar Államkincstár nyilvántartása szerint. Eközben mégis azt kell lássuk, hogy korrupció van az egészségügyben. A Gazdasági Versenyhivatal egyszerre szállt ki olyan cégekhez, amelyek a közelmúltban milliárdos európai uniós forrásért, támogatásért közbeszerzéseken indultak, itt nyertesek voltak.
Az ügy során, úgy tűnik, hogy a Magyarországról készült korrupciós jelentésben írt minden egyes megállapítás szinte pontosan igaz. A Fejlesztési Minisztérium által kiírt pályázaton jellemzően mindig csak egy cég indult el, jellemzően nem az a cég nyert, amelyik valójában teljesítette végül a szállítást. Ezek pár fős közbeeső cégek, amelyek egyébként több százmillió forintos nyereséghez jutottak ezáltal. És minden egyes vásárlásnál, ahol egyébként általában röntgenberendezéseket vásároltak, körülbelül egymásfélszeres többletárral vásároltak, illetve szállítottak.
Ehhez hasonló módszerekkel dolgozó pénzlehívást… - egyébként az Európai Unió már hivatalosan megállapításában 2015-ben is megtette. Így egyértelmű, hogy a súlyos kifizetések igazolására vonatkozó eljárási rendszer megbízhatósága nincs meg, hiányosságok állnak fenn, az ellenőrzési rendszerben nem szüntették meg azokat a korrekciós intézkedéseket, illetve nem hozták meg ezeket, amelyekre szükség lett volna. Így a kormány által működtetett rendszer sem átláthatónak, sem hatékonynak, sem megbízhatónak nem mondható. Így aztán ne csodálkozzanak önök, ha a korrupciósgyanús röntgenbeszerzési ügy után a Gazdasági Versenyhivatal, amely elindította már a vizsgálatot… - ezt követően ez európai uniós szervezeteknek is vizsgálni kell.
Attól tartok, hogy a Gazdasági Versenyhivatal lépése csak igazából fedőszerv ahhoz, hogy ezt az ocsmányságot, csúfságot mind eltakarják. Szerintünk az európai hatóságok is jönni fognak, mert az oktatási ügyben elhangzottak vagy történtek után az egészségügyből is kilopják a pénzt azok a Fideszhez közel álló cégek, amelyek fejlesztési pályázatokra szakosodtak. Éppen ezért Lázár Jánosnak is számolnia kell azzal, hogy kérdésekre választ kell adni, és így például arról, hogyan engedhette meg, hogy lényegében csak egyetlen pályázó induljon több száz millió forintos pályázatokon, és lényegében annak árfelhajtó hatásával együtt sok száz milliós nyereségre tehessenek szert ezáltal.
A hírekkel ellentétben egyébként nem 9 milliárd forintos az a keret, amit itt lenyúltak, hanem 38,3 milliárd forint az, ami rendelkezésre állt, de a pályázati kiírást, illetve annak eredményeit nem merték közzétenni, ezért ezt is elvárom az ezzel foglalkozó minisztériumtól, hogy tegye közzé és mutassa be. Merthogy azok a konkrétumok, amelyek a jelenleg birtokunkban lévő szerződések, amelyek bemutatják, hogy egyébként a 40 millió forintos értéken beszerezhető berendezéseket 70-150 millió forintos áron számolták el és fizettették ki a Fejlesztési Minisztériummal, ez olyan kárt okozott, illetve olyan nyereséget okozott ezeknél a pár fős cégeknél, aminek következményeként sokkal több gépet lehetett volna beszerezni. Ezáltal sokkal rövidebb lehetne akár a sorbanállási lista, amely az egészségügyből hiányzik.
Tehát hiányoznak az emberek, hiányoznak azok a felszerelések a kórházakból, akár kötszer, akár gyógyszer formájában, amelyek az embereket szolgálhatják. A sokak Magyarországán ez biztosan nem fordulhatna elő, mert önök a fideszes döntések eredményeként kilopják a fejlesztési forrásokat az egészségügyből. Elvárjuk, hogy a vizsgálatok lefolytatását követően mindezzel számoljanak el. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť