V. NÉMETH ZSOLT

Full text search

V. NÉMETH ZSOLT
V. NÉMETH ZSOLT földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! A Homatech Recycling Zrt. egy 2015-ben alakult környezetvédelmi projekt megvalósítására létrejött beruházó vállalat. A zrt. gumihulladék-frakciók újrahasznosítását és olajipari termékek gyártását célzó beruházás megvalósítását tervezi.
A Szlovákiában, Dunaszerdahelyen már meglevő, öt éve működő hulladékfeldolgozó üzem működési tapasztalatait figyelembe véve a tervdokumentációk alapján az OT Industries, korábban Olajterv Csoport, elkészített egy basic tervet. A projekt segítségével Magyarországon keletkezett - tehát Magyarországon keletkezett - gumihulladék, használt gumiabroncs anyagában történő hasznosítása történik. Tevékenységéből eladható minőségű, az ipar számára értékes alapanyagokat, így olajat, ipari szént, acélt és gázt nyernek. Magyarország világviszonylatban is jelentős szerepet tölt be a gumigyártás területén, amelynek jelentős gyártási maradéka keletkezik. Ezen anyagok további hasznosítására is megoldást jelent a tervezett beruházás.
Az eljárás megkapta az ISCC-tanúsítványt, azaz a teljes Európára kiterjedő, Németország által kiadott zöldminősítést. A Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpont Anyag- és Környezetkímélő Intézetének vizsgálata alapján is igazolást nyert a technológia megfelelősége.
A beruházás 50 új munkahelyet teremt. A beruházás eredményeként létrejövő hulladék-újrahasznosító üzem termékértékesítési teljesítménye exportnövekedést is jelenthet. A zrt. saját döntése volt, hogy új helyszínt keres a beruházásának. És a tegnapi szegedi tűzeset is arra világított rá, hogy a hulladék feldolgozása (Dr. Szél Bernadett: Lesz hulladékimport?), anyagában hasznosítása a lehető legrövidebb időn belül kell hogy megtörténjen. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť