DR. LEGÉNY ZSOLT

Full text search

DR. LEGÉNY ZSOLT
DR. LEGÉNY ZSOLT (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Azzal kell kezdenem, hogy sajnos elírás történt a címben, és nem Dombrád városáról szeretnék beszélni, bár lehetne ott is miről beszélni, hanem Demecser városáról szeretném kérdezni miniszter urat.
Tisztelt Miniszter Úr! Demecser egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei város, a képviselő-testü-le-tében hat képviselő és egy polgármester foglal helyet. 2014 októberében az önkormányzati választások után felállt a testület és a polgármester, és elkezdték a közös munkát. Sajnos az elmúlt durván másfél év alatt úgy alakult a helyzet - ennek okait természetesen nem itt a Ház falai között szeretném taglalni -, hogy úgy néz ki, a munka nem megy közösen a képviselőknek és a polgármester úrnak. Ennek következtében 2016. március 30-án a hat önkormányzati képviselőből négy önkormányzati képviselő írásban kezdeményezte az önkormányzatnál a rendkívüli ülés összehívását, megjelölve a napirendi pontot, egészen pontosan Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 44. §.-ának megfelelően az ülést kezdeményezték, megjelölve a napirendi pontot a város képviselőtestületének feloszlatása címen.
Ennek a törvénynek a 44. §-a elég egyértelműen és világosan rendelkezik: az ülést 15 napon belüli időpontra össze kell hívni a települési képviselők egynegyedének, a testület bizottságának, valamint a kormányhivatal vezetőjének a testületi ülés összehívásának indokát tartalmazó indítványára. Az indítvány alapján a testületi ülést a polgármester hívja össze a testületi ülés indokának, időpontjának, helyszínének és napirendjének meghatározásával. Március 30-án az önkormányzati képviselők, a hat önkormányzati képviselőből négy kezdeményezte az ülés összehívását, azóta sem történt meg az ülés összehívása. Ráadásul az önkormányzati képviselők ezen beadványukat a megyei kormányhivatalnak is eljuttatták. Az, hogy a polgármester nem hívta össze a testületi ülést, nagyon sajnálatos, de a megyei kormányhivatal sem tett annak érdekében semmit, hogy az önkormányzat törvényesen járjon el, és a törvényeket betartva összehívják ezt a bizonyos testületi ülést.
Kérdezem miniszter urat, kíván-e valamit tenni ennek az ügynek az érdekében, hiszen önökhöz tartoznak a kormányhivatalok is. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť