SZILÁGYI GYÖRGY

Full text search

SZILÁGYI GYÖRGY
SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! 2014. április 1-jén a Miniszterelnökség közzétette az átláthatatlan tulajdonosi szerkezetű, azonban ennek ellenére is EU-támogatásban részesített offshore cégek listáját. Amint azt gondolom, ön is tudja, a vonatkozó jogszabályok szerint az átláthatatlan társaságok támogatásban részesítése törvénytelen, ahogyan törvénytelen az ilyen gazdálkodó szervezetek részére teljesített bármilyen kifizetés is.
A közérthetőség kedvéért mindjárt itt egy kézzelfogható példa: a Montana Tudásmenedzsment Kft. a Gyurcsány-Bajnai-kormányok alatt öt jogcímen 660 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült, majd ezt követően önök 2012. április 12-én jogellenesen további 70 millió forint támogatásban részesítették ezt a céget. Majd 2014. április 1-jén átláthatatlan szervezetnek minősítették a Montana Kft.-t, és ezt közzé is tették, amely információ bárki számára elérhető ma is. Az önök offshore besorolása egyébként fedi a valóságot, a Montana tulajdonosi körében 2009. december 30. óta mind a mai napig megtalálható a Luxemburgban jegyzett átláthatatlan Yes Investment.
A megdöbbentő tény azonban csak most következik. A cég azok után, hogy homlokára került a Miniszterelnökség általi offshore billog, továbbra is dúskál az állami megrendelésekben. Szerződött vele az Országos Rendőr-főkapitányság, a GYEMSZI, az MNB háttérintézménye, a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap, de kapaszkodjanak meg, még a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság is. Impozáns lista, ugye? A szerződések összértéke több mint 15 milliárd forint. 15 milliárd! Az eset kapcsán - és ez nem egyedi eset - egy hete ugyancsak bemutattam önöknek egy másik szervezet, a Szaktudás Kiadó Ház Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. esetét, amelyik szintén annak ellenére nyeri az állami megrendeléseket, hogy elvileg az állam offshore-nak minősítette és a listán szerepel.
Kérdezem tisztelt államtitkár urat, miképpen fordulhat elő, hogy az egyes költségvetési szervek egy luxemburgi hátterű offshore cég zsebeit tömik, ráadásul úgy, hogy a céget egyszer már hivatalosan is átláthatatlannak minősítették. Miután elkészült a 260 offshore szervezetet tartalmazó lista, miként intézkedtek arról, hogy ezek a cégek valóban kizárásra kerüljenek az állami megrendelésekből? Természetesen azt is kérném, hogy amennyiben mégis tudja, ki vagy kik állnak e mögött a páratlan sikerű cég mögött, amelyet a Gyurcsány-Bajnai- és az önök kormánya is láthatóan tenyérből etet, úgy ossza meg ezeket a neveket most itt a teljes közvéleménnyel.
S azt is szeretném megtudni, nem tartja-e furcsának azt, hogy pont a kormány és a hozzá tartozó szervezetek nem tartják be Magyarországon a törvényeket. Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť