SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A múlt héten látott sajtónapvilágot az a tény, hogy a miniszterelnök úr fizetésének a kétszeresét keresi meg több állami erdészeti vezető, akik egyébként nem pusztán a miniszterelnök úrnál keresnek kétszer annyit, hanem bizony a saját alkalmazottaiknál 45-ször annyit, tehát a legkevesebbet kereső erdészeti alkalmazott és a vezetői között 45-szörös bérkülönbség van, amiért felmerül a kérdés, hogy vajon ennyivel több felelősséget viselnek-e. Nyilvánvalóan a kérdésem ennek aktualitásán merült fel, hiszen a Zalaerdő Zrt. az elmúlt három évben összesen 510 millió forint értékben vásárolt 9 új gépet, de azokat a beszerzéskor azon nyomban bérbe is adta. A Sefag Zrt. és a Mecsekerdő Zrt. a tűzifa mellett aprítékot, ipari tüzelőanyagot is értékesített erőművek számára, ezt azonban úgy tették meg, hogy a Sefag Zrt. így mindösszesen 150 millió, a Mecsekerdő Zrt. pedig mintegy 15 millió forint bevételtől esett el ezzel a megoldással. Vajon ez miért jó a köznek?
Nyilvánvalóan felmerül ezzel kapcsolatban a kérdés, hogy akkor mi is történt, hiszen itt konkrétan arról van szó - ahogy Lázár János miniszter úr elmondta korábban -, hogy az állami cégeket az jellemzi, hogy a szocialista kormány alatt a szocialista menedzsment lopja szét, a Fidesz-kormány alatt pedig a fideszes menedzsment lopja szét. Mi történik itt konkrétan? Nyilván felmerül a kérdés, hogy vajon ezek az állami erdészetek olyan piszkos dolgok tudói, amelyek miatt jó, hogyha ki vannak fizetve. Felmerül a kérdés, hogy vajon a kormánytagok, esetleg államtitkárok vadásznak itt, és jó ez, hogyha szinten tartják ezt a jó kapcsolatot.
Az évente mintegy 94 milliárd forint nettó bevétellel rendelkező 22 állami rendészet adózott eredménye nem éri el a 3 milliárd forintot, a többit felélik. Nyilván hangsúlyozni szeretném, hogy semmilyen körülmények között nem lehet cél az állami erdők magánosítása vagy a zrt.-k magánosítása, de ugyanakkor felmerül a kérdés, Magyarországnál lényegesen nagyobb erdőborítottságú területeken, mint Szlovéniában vagy Szlovákiában egy állami erdészet van, egy állami erdészeti vezetővel. Miért kell itt 22? Miért kell 22 vezérigazgatói állás és fizetés? A miniszter úr intézkedett - mármint a Miniszterelnökséget vezető miniszter -, hogy a Kehi-jelentésben találtak személyi felelőseivel mi történik, nem tudunk semmilyen eredményről. Érdeklődéssel várnám ez ügyben a válaszukat. Köszönöm a szót, elnök úr.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť