VARGHA TAMÁS

Full text search

VARGHA TAMÁS
VARGHA TAMÁS honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés! Általánosságban nem vagyok híve annak, hogy minden egyes elénk kerülő gond és probléma esetében visszanyúljunk a 2002-2010 közötti időszakra, de ha tisztán szeretnénk látni a számok tengerében, akkor mégis vissza kell kanyarodni ahhoz az időszakhoz, amikor 2002-2010 között Juhász Ferenc és Szekeres Imre szocialista honvédelmi miniszterek vezették a minisztériumot, és arra a következtetésre jutottak akkor, hogy nincs szükség a honvédség képességeinek fejlesztésére, mert semmiféle biztonsági kihívás nem várható a jövőben, elegendő csak a missziós képességeket fejleszteni.
Ennek eredményeképpen 2010-ben odajutottunk, hogy az önkéntes tartalékos rendszer… - ha visszaemlékszünk, 2010-ben a nagy esőzések miatti áradásokkor, amikor miniszter úr megkérdezte a honvédelmi minisztert, hogy hány tartalékosra számíthatunk ebben az esetben, és a válasz az volt, hogy 17-re, miniszter úr örömmel nyugtázta, hogy 17 ezer, igen, az komoly segítség lesz, mire a miniszter úr válaszában mondta, hogy 17 fő.
Tehát 2010-ben 17 tartalékost tartottunk nyilván a Honvédelmi Minisztériumban, ehhez képest most 3780 önkéntes műveleti tartalékos, és 1590 önkéntes védelmi tartalékos szolgál a Magyar Honvédségben. Ők életkorukat tekintve valóban nem túl fiatalok, hiszen a leépítések miatt azokat a katonákat tudtuk elsőként megszólítani, akik korai nyugdíjba kényszerültek, pontosan a Magyar Honvédség szocialista leépítése során, és ők azok az önkéntes műveleti tartalékosok, akik a gerincét adják most a tartalékos rendszernek. Igen, tudjuk, hogy az életkoruk miatt előbb-utóbb a rendszerből távozni kényszerülnek, így tehát, ha ezt a működőképes rendszert fenn akarjuk tartani, akkor tovább kell fejleszteni.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť