DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Mindig van annak egy bája, képviselő úr, amikor szocialista képviselők azt mondják, hogy azzal szembesültek - idézem önt szó szerint -, hogy mondjuk, a mentőknél az ápolásban dolgozók bérezése méltatlan, és ezzel a Magyar Szocialista Párt abban a pillanatban szembesül, amint kikerül a kormányzásból, és hirtelen rájön, hogy itt méltatlan bérekről van szó. Előtte az a bér kibírta azt, hogy önök elvesznek belőle egyhavi összeget, akkor az nem volt méltatlan, de amint ellenzékbe kerülnek, hirtelen rájönnek, hogy milyen méltatlan összegekről van szó. Tisztelt Képviselő Úr! Azt hiszem, eléggé átlátszó ez a fajta indoklás, eléggé átlátszó ez a fajta hozzáállás, hogy csak akkor akarnak bért emelni, amikor hirtelen ellenzékbe kerülnek; akkor persze ezt könnyű mondani. (Közbeszólások az MSZP soraiból.) De nézzük azt, hogy 2011-15 között akár a mentőszolgálatnál is miként alakultak a bérek. Ha egy ápolónak a helyzetét nézzük, nála 178 100-ról 212 100 forintra nőtt a keresménye, ez 119 százalékra emelkedést jelent, egy mentőtisztnél 249 000-ről 277 300 forintra, ez 11 százalékos emelkedést jelent, egy orvosnál pedig 318 000-ről 437 300 forintra, ami 38 százalékos emelkedést jelent. Ez a kivonuló állománynak az átlagkeresetét alapbér plusz változó bér összetételben mutatja, tehát ilyen számítás, ilyen vetítés mellett kell ezeket a számokat nézni: 11 százalék, 19 százalék, 38 százalék, attól függően, hogy ki pontosan milyen munkakörben volt.
Nyilvánvalóan mindnyájan úgy gondoljuk, hogy jobb lenne, még méltányosabb lenne, hogyha magasabb fizetést kapnának, csak amikor visszanézünk az időben, akkor azt látjuk, hogy önöknél, az önök időszakában ez inkább csak csökkenés volt az utolsó években, 2010 előtt, és ugyanezt láthatjuk az ottani munkafeltételek esetében is, hiszen önök voltak azok, akik a kormányzásuk utolsó idejében azon is spóroltak, hogy mentőautókat vegyenek. Ezért volt szükség arra, hogy a Fidesz-KDNP-időszakban szerezzük be nemcsak azokat a mentőautókat, amelyek ebben az öt évben voltak szükségesek, hanem az utolsó szocialista kormányzási évekre is kellett pótolni a mentőautók beszerzését. Volt olyan, hogy egy évben önök összesen 2 darab mentőautót szereztek be, annyi eljárást indítottak el. 387 mentőautót állítottunk forgalomba, talán a legtöbbet 2014-ben, 183-at, de tavaly is 76 újat, pontosan azért, hogy a mentés biztonságosabb legyen. Ezt nyilvánvalóan egy nagy projekt keretében tettük, amelynek másik része az volt, hogy 11 milliárd forintból 22 új mentőállomást építettünk és 60 mentőállomást felújítottunk, elektronikus eszközökkel is elláttuk ezeket.
A fejlesztéseknek az volt a feltétele, tisztelt képviselő úr, hogyha a 15 percre rákérdez, hogy 5 éves távon 10 százalékkal javítani kellett a kiérkezési időt, 10 százalékkal gyorsítani kellett a kiérkezést országosan, térszerkezetben is, nyilván egyedi esetekben is, hiszen így szeretnénk elérni, hogy valóban negyed óra alatt kiérjenek a mentők. Az ország 90 százaléka környékén van már talán ez után a fejlesztés után az a terület, ahol valóban ezt meg is tudjuk tenni és valóban ki tud érni negyed óra alatt a mentő.
A mentésirányítási rendszer fejlesztésére, informatikai fejlesztésre további 4,1 milliárd forintot fordítottunk, de arra is kerítettünk ebből, hogy 978 darab intelligens fedélzeti terminált vásároljunk, ami a betegdokumentáció digitális továbbítását teszi lehetővé, hogy az adatok egyszerre odaérjenek, vagy akár korábban odaérjenek ezekről a táblagépekről a kórházakba, ahol ellátják a betegeket. Bízunk benne, hogy mindezek segítik pontosan azt, hogy minden eszközt jól tudjanak használni, és valóban gyorsabban kiérjenek a mentők. Az pedig jó lett volna, ha a saját időszakukban is tudtak volna (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) bérfejlesztésről beszámolni a mentőágazatban. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť