DR. SZÉL BERNADETT

Full text search

DR. SZÉL BERNADETT
DR. SZÉL BERNADETT (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Asszony! A bölcsődei dolgozókkal kapcsolatban még az április 20-ai sztrájk előtt ön jelentette be, hogy jövőre béremelést kapnak a középfokú végzettségű kisgyermeknevelők is, és a 2017-es költségvetés tartalmazza is ön szerint az ehhez szükséges forrásokat. Jómagam rákérdeztem erre április 18-án, amikor Rétvári Bence államtitkár úr válaszolt, és alapvetően megnyugtató választ adott. Azt közölte az államtitkár úr, hogy az államtitkár asszony ezekben az órákban is egyeztetéseket folytat, idézem az államtitkár urat: „Bízunk ben-ne, hogy hamarosan, pár héten belül megszületik egy megállapodás. Most azért fordulok önhöz, mert információim szerint ilyen megállapodás nem született meg, pedig most már a hetedik hétnél járunk, és az államtitkárság azóta nem szólalt meg ebben az ügyben.
A 2017-es költségvetésben, amit az imént szavaztunk meg, sajnos nyoma sincsen ennek a béremelésnek. Egyedül a bölcsődei dolgozók egytizedének béremelési sorát tartalmazza ez a költségvetés. Itt a diplomás kisgyermeknevelőkről van szó, és 1,5 milliárd forintot tartalmaz. Az LMP módosító javaslatát sajnos leszavazták, pedig a 2017-től tervezett bölcsődei reform álláspontom szerint nem lesz kivitelezhető akkor, ha nem születik teljes körű bérmegállapodás, béremelés, mert én úgy látom, hogy nem lesz, aki dolgozzon ezekben a majdan megépítendő bölcsődékben.
Szeretném önt emlékeztetni arra, hogy 5 ezer szakdolgozóról, 4 ezer technikai dolgozóról, élelmezésvezetőről, gazdasági ügyintézőről beszélünk, és álláspontom szerint nem is jó úgy bért emelni egy munkahelyi kollektívában, hogy ugyanazért a feladatért ugyanúgy dolgozó emberek egyik része kap béremelést, a másik pedig nem. Ez feszültségekhez vezet természetszerűen.
Szeretném megemlíteni, hogy a pótlékok összevonása egy pótcselekvés, nem egy valódi béremelés, ettől nem lesz több a fizetés. És ott vannak a szociális dolgozók is, akik, én azt gondolom, hogy továbbra is a legrosszabbul kereső munkavállalók. Tudom, hogy a közmunkásokat is ide könyvelik el, ezért - a statisztikák némiképpen óvatosan értelmezendők, de - itt 89 ezer forintnyi keresetről beszélünk.
Tisztelt Államtitkár Asszony! Mikor valósul meg a teljes körű béremelés? (Taps az LMP padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť