VERESNÉ NOVÁK KATALIN,

Full text search

VERESNÉ NOVÁK KATALIN,
VERESNÉ NOVÁK KATALIN, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Való igaz az, hogy ma már képviselő úrhoz hasonlóan egyre több az a kisgyermekes édesapa, aki kiveszi aktívan a részét a gyermeknevelésből is, sőt azt is tudjuk, hogy csúcson van a női foglalkoztatottság, ezért is jelenti ez azt, hogy az édesanyák és az édesapák egyaránt meg kell hogy állják a helyüket mind a munkaerőpiacon, mind a családban, a gyermekek mellett.
Valóban, talán nem beszélünk eleget arról, hogy milyen fontos is az édesapák szerepe a családban, és hogy milyen széles körben hozzáférhetőek a családtámogatások a férfiak, az édesapák részére is. Kiemelném azt, ami kifejezetten az édesapáknak szól, ez az az apasági szabadság, ami a szülés után van, egy gyermek születése esetén 5 nap, ikergyermekek születése esetén 7 nap, amit igénybe tudnak venni az édesapák. De tulajdonképpen elmondhatjuk azt, hogy a családtámogatások teljes spektruma egyaránt hozzáférhető az édesapák és az édesanyák számára is. Ezalól gyakorlatilag egyetlen kivétel van, ez a csed, a csecsemőgondozási díj, ami az első 6 hónapos támogatást jelenti, ami arra alapul, hogy ilyenkor az édesanya és a kisgyermek szimbiózisáról szól tulajdonképpen ez az időszak, ezért ez alapvetően az édesanyáknak szól, ha csak valamilyen vis maior nem indokolja azt, hogy az édesapa vegye igénybe. Ezt követően azonban akár a gyermekgondozási díjat, a gyedet, a gyest igénybe vehetik az édesapák, akár a gyermekápolási táppénzre ugyanúgy elmehetnek az édesapák, ahogy az édesanyák. Éppen most július 1-jétől növekszik duplájára ez a gyermekápolási táppénz ezen családok esetében. De jogosultak az édesapák is a családi adókedvezménynek vagy éppen a családi pótléknak az igénybevételére, ezt meg is oszthatják egymás között. Jogosultak a CSOK-ra is, sőt, ha esetleg egy édesapa egyedül neveli a gyermekeit, akár ebben az esetben is igénybe veheti a családi otthonteremtési kedvezményt is. Fontos változás volt, hogy 2012-től a gyermekek után járó pótszabadságot duplájára emeltük, éppen azért, hogy az édesanyák és az édesapák is igénybe vehessék.
Tehát a családtámogatások teljes spektruma hozzáférhető az édesapák számára, a választás szabadsága pedig az övék. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť