DR. MENGYI ROLAND,

Full text search

DR. MENGYI ROLAND,
DR. MENGYI ROLAND, a Törvényalkotási bizottság előadója: Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyűlés! A Törvényalkotási bizottság 2016. június 2-ai és 3-ai ülésén is tárgyalta az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló 2010. évi CXXII. törvény módosításáról szóló T/10537. számú törvényjavaslatot. A bizottság a Házszabály 46. §-a alapján 24 igen szavazattal, 2 nem ellenében és 2 tartózkodás mellett összegző módosító javaslatot és összegző jelentést nyújtott be. Az összegző módosító javaslat tartalmazza a Gazdasági bizottság, valamint a Törvényalkotási bizottság módosító indítványait.
Képviselőtársaim figyelmét leginkább a cafetéria-rendszer átalakítása keltette fel. Mindkét napon ezzel a témával összefüggésben vetettek fel kérdéseket, amelynek kapcsán szeretném újra leszögezni, hogy - ez ott is elhangzott - az Európai Unió döntése következtében kényszerült a kormányzat arra, hogy a személyi jövedelemadónak a béren kívüli juttatásokra vonatkozó rendelkezéseit átírja, egészen pontosan az Erzsébet-program, az Erzsébet-kártya vonatkozásában, illetve a SZÉP-kártya vonatkozásában születtek európai bírósági döntések.
A döntésre tekintettel Magyarországnak kötelessége új szabályozást alkotni a cafetéria-rendszerben. A benyújtott törvényjavaslat a következőket tartalmazza e kérdéskörben. Két formában adható cafetériajuttatás, részben készpénz formájában, részben pedig SZÉP-kártya formájában. A készpénz formájában adható cafetéria mind a magán-, mind a közszférában 100 ezer forintig nyújtható. A SZÉP-kártya pedig differenciáltan, annak függvényében, hogy a magán- vagy a közszféráról beszélünk: a közszférában 100 ezer forintban lett maximálva, a magánszférában pedig 350 ezer forintban. A cafetériaként nyújtott készpénznek is természetesen 34,5 százalékos adóvonzata van, tehát rendes béren kívüli juttatásként ez a 100 ezer forint viseli a közterheket. Az azon felül adott készpénz természetesen már bérként adózik, de 100 ezer forintig béren kívüli juttatásként adózik az állampolgár.
Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Azt gondolom, a változás pozitív irányba hat és halad. Az új, adózás rendjéről szóló törvény megalkotásával a kormány tovább kívánja egyszerűsíteni az adózási rendszerünket, az adóhatóság és az adózó kapcsolatát Magyarországon. Kérem, támogassák a javaslatot. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť