DR. MENGYI ROLAND

Full text search

DR. MENGYI ROLAND
DR. MENGYI ROLAND (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A 2017-es adótörvény kiválóan illeszkedik abba a sorba, amit az elmúlt évek adóintézkedéseiben láttunk, hiszen ezeknek köszönhetően sikerült egy növekedésösztönző adórendszert kiépíteni, amely markánsan támogatja a családokat, a vállalkozásokat, a hazai gazdaságot, a munkavállalást, és nem elég, hogy ezeket támogatja, hanem kiválóan mérsékli is a kis- és középvállalatok adóterheit, ösztönzi a fejlődésüket és a beruházásaikat.
Természetesen ezzel párhuzamosan jelentős lépéseket tett a kormány a feketegazdaság elleni küzdelem érdekében, amelyek által javult az adóbeszedés hatékonysága. Mindez természetesen együtt lehetővé tette azt is, hogy tovább folytatódjon az adócsökkentés és az erre irányuló munka is a következő években.
(Az elnöki széket Sneider Tamás,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
A 2017-es adótörvény vállalkozásbarát szemléletű adócsomag, mint eddig is, elsődleges célja az adó- és az adminisztrációcsökkentés, amellyel, minden intézkedésével sikerül elérni azt, hogy tízmilliárdok maradhatnak a magyar emberek asztalán, tízmilliárdok maradhatnak a családoknál.
Van itt egy félreértés. Képviselőtársaimnak mondom, hogy az egykulcsos adórendszerrel, a komplex adórendszerrel, a családi adórendszerrel több mint 3500 milliárd forintot hagytunk a magyar családoknál az elmúlt időszakban, ez könnyen kiszámítható, tehát ezt eredménytelennek bírálni legalábbis indokolatlan. Ugyanakkor az adóterheléssel is szokták támadni az adótörvényeinket; csak jelzem MSZP-s képviselőtársaimnak, hogy az MSZP kormányzása időszakában az összadóterhelés 41 százalék felett volt bőven, ezt a Fidesz-kormánynak sikerült 38 százalékra visszaszorítani, ami majd most stabilizálódik 39 százalék alatt, de az azért van, mert fehéredik a gazdaság, és sokkal jobban látható és komolyabb bevételeket tudunk az adórendszerünknek köszönni.
Ahogy LMP-s képviselőtársam mondta, hogyha egy adótörvényről beszélünk, érdemes néhány elemet kiemelni ebből, én is megtennék néhányat: az internet áfájának 27 százalékról 18 százalékra való csökkentése, a baromfihús, a tojás, a tej általános forgalmi adójának 5 százalékra történő csökkentése, a két gyermeket nevelő családok esetében a személyi jövedelemadó, aminek egyébként 16-ról 15 százalékra csökkentését megőrzi ez az adótörvény, a gyermekkedvezményének emelése miatt még tovább nő a családi büdzsében maradó összeg, több mint 350 ezer családnál együttesen 15 milliárd forintot hagyunk, ez azzal jár, hogy egy négytagú, kétgyermekes családnál 80-85 ezer forint is marad.
Adminisztrációcsökkentéssel jár az új adócsomag, többek között automatikus pótlékmentes részletfizetést is biztosít, több mint félmillió magánszemély is igénybe veheti. A családosok adminisztrációs terheit is csökkenti: a családi kedvezményt érvényesítő magánszemélyeknek a kedvezmény érvényesítésére vonatkozó adóelőleg-nyilatkozatot nem kell a másik jogosult munkáltatójának is bemutatni, vele aláíratni, ez nagy-nagy könnyítés az embereknek, a családoknak.
A munkaerő-mobilitást is segíti az új adótörvény, az ezzel kapcsolatos intézkedések, hiszen a munkába járási költségtérítés is 9-ről 15 forintra nő. A munkásszállás fogalma kiszélesedik, ezzel kapcsolatban további adókedvezményeket tartalmaz a törvény.
Egyszóval, még hosszasan sorolhatnám: igen, a 2017-es adótörvény, ahogy eddig is, a vállalkozások, a magyar emberek érdekeit szem előtt tartó, növekedés- és foglalkoztatásösztönző adócsomag. Kérem önöket, támogassák. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť