HORVÁTH IMRE

Full text search

HORVÁTH IMRE
HORVÁTH IMRE (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! A törvényjavaslat általános vitájában vagy az azt követő interpellációban is aggályaimat, kritikai észrevételeket tettem ezzel a törvényjavaslattal kapcsolatban, de azt gondolom, ha figyelték képviselőtársaim meg államtitkár úr, a tegnap felszólaló fideszes Ágh képviselőtársamat, ő is aggódott bizonyos kérdések vonatkozásában, hogy a megnövekedett migránsáradatot milyen formában, hogyan tudja kezelni a Belügyminisztérium.
Azt gondolom, hogy nem alaptalan a mi felvetésünk e vonatkozásban. Államtitkár úrtól minden esetben én is az interpellációmra, Ágh képviselőtársam is, lejegyzeteltem, ugyanazokat a válaszokat adta elő, amelyek valójában szakszerűek, hogy milyen intézkedések történtek: kerítésépítés, pénzbeli megerősítés, aztán fizikai határsáv, az ugye rendben van, a honvédség bevonása a határőrizetbe, meg sorolhatnám, nem kívánom ezeket felsorolni.
Ugyanakkor, ha az államtitkár úr belenéz a tegnapi Népszabadságba, az általam az interpellációmban elmondott számadatok hatványozottan növekedtek. Most már nem 13 ezer emberről, hanem 17 ezer emberről beszélünk, aki menedékkérelmet nyújtott be. De itt nem csak én vagy a képviselőtársam, aggodalmát fejezi ki a jogvédő is ezen a területen, aggodalmát fejezi ki az osztrák belügyminisztérium is, aki azzal próbálja figyelmeztetni önöket, hogy a határ túloldalán, az autópályán szigorú ellenőrzéseket vezet be, gondolva talán, hogy a kormány észreveszi, hogy nincs minden itt rendben a határőrizettel, illetve a menekültkérdéssel.
(17.00)
Már én a törvényjavaslat címét is kritizálom olyan vonatkozásban, hogy az a cím, hogy „széles körben való alkalmazhatóság”. Nem kívánom kifejteni, de azt gondolom, hogy aki ért a szakmához, tudja, hogy ez sem térben, sem időben nem valósítható meg, tehát teljes terjedelmében.
Többen felhívtuk a figyelmet arra, hogy a szabályozás nem értelmezhető minden határszakaszra. Ez a térbeli dolog itt mindjárt jelentkezik is. Nem tudni azt sem, miként kerülhet bármely határsértő a kerítés túloldalára anélkül, hogy bűncselekményt követne el, hiszen a határzár puszta átlépése is bűncselekmény. Ez a törvényjavaslat így legfeljebb arra lesz jó, hogy a rendőrök a kerítés mellett bolyongókat bekísérhessék a tranzitzónába. Itt felvetődik egy másik kérdés is, ami gyakorlati kérdés, hogy 8 kilométerről akár a rendőr vagy a járőr gyalog, illetve gépkocsival bírja-e ezt a naponta 300-400 fő bejött meg elfogott embert kísérgetni vissza a kerítéshez.
Az általános vita óta pedig nemhogy csökkent, hanem inkább nőtt a válaszra váró kérdések száma. A Belügyminisztérium képviselői a Honvédelmi bizottság ülésén sem adtak megnyugtató választ arra, hogy miért éppen 8 kilométerben határozták meg azt a sávot, amelyben a feltartóztatott határsértőt bekísérik a tranzitzónába. Továbbra is kérdés, hogy hogyan kell értelmezni ezeket a szabályokat olyan határszakaszokra, ahol nincs kerítés.
A legmeglepőbb pedig Pintér Sándor éves miniszteri meghallgatásán e témában elhangzott kijelentése volt a Honvédelmi és rendészeti bizottság május 31-i ülésén. Belügyminiszter úr tájékoztatása szerint: „Továbbra is kérdés, hogy a befogadóállomásokat a későbbiekben kell-e növelni. Amennyiben a jelenleg a parlament előtt lévő törvénytervezetet elfogadjuk, amely kiegészíti a tranzitzónát déli határainknál a 60 méterről 8 kilométerre, akkor úgy gondolom, hogy nem lesz szükség ezekre az állomásokra, mert 8 kilométeren belül meg tudjuk tartani a hazánkba jogtalanul érkezőket.” Azt gondolom, nem kell mondani, hogy hol van a 13 ezer ember, aki bejött az elmúlt öt hónapban.
Kérdezem továbbá a Belügyminisztérium képviselőjét, hol van ebben a törvényjavaslatban az a kitétel, hogy a tranzitzóna 8 kilométer mélyre is benyúlhat az ország területére, mert ha jól olvasom, akkor bizony ez a törvényjavaslat csak arról szól, hogy a rendőrök a határvonaltól számított 8 kilométeres sávban elfogott határsértőket a hatályos szabályok szerint kialakított tranzitzónába kísérik. Miniszter úr valami újabb, még be nem nyújtott BM-es tervezettel kapcsolatban szólta el magát, vagy valóban már ebbe a törvényjavaslatba is beleértelmezhető a tranzitzónák kiterjesztése. Kérdezem, hogy erről a tervről konzultáltak-e a határ menti települések lakosságával.
Azt tudom mondani, a frakció azt mondja, hogy itt az idő, hogy végre világossá tegyék, pontosan mi is a szándékuk ezzel a zavaros, félig kész törvényjavaslattal, amit azért nagyon sok kritika illet.
A másik nagyon fontos észrevételem, amit szintén a kidolgozóknak figyelembe kellene venni, hogy milyen viszonyban van egymással a politika, a rendészet és a jogi kérdések. Azt gondolom, hogy jól látható ebből, hogy itt a politika diktálja az iramot.
A Szocialista Párt frakciója ezekkel a kritikai észrevételekkel egyetértve nem fogja támogatni a törvényjavaslat elfogadását. Köszönöm szépen. (Heringes Anita tapsol.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť