HERINGES ANITA

Full text search

HERINGES ANITA
HERINGES ANITA (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Ez most már tényleg olyan, mint egy sorozat 126. része. Harmadik éve állunk itt, és a 26. módosításnál tartunk a hulladéktörvénnyel kapcsolatban, és most egyszerűsítünk, pontosítunk, nyelvhelyességet javítunk, csak pont egy héttel ezelőtt módosítottuk pont ugyanezt a törvényt. Ha egy kicsivel pontosabban dolgoznának vagy átgondoltabban, akkor talán nem kéne hetente a hulladékról szóló törvényt módosítani, és talán akkor egyébként nem egy toldozgatott-foldozgatott törvényünk lenne, amit tényleg huszonhatodszorra módosítunk három év alatt, ami, bárhogy nézzük, de a jogalkotás szempontjából szerintem nem egy szép munka.
De ha csak erről az oldalról lennének problémák! Mindig államtitkár úr szokta elmondani, hogy ne riogassunk azzal, hogy bedőlnek a közszolgáltatók. Éppen egy napja jelentette be az egyik Észak-Pest megyei közszolgáltató, hogy a továbbiakban nem tudja végezni ezt a munkát, és 33 településen mostantól a katasztrófavédelemnek kell végeznie a hulladékszállítást, ami, azt gondoljuk, hogy akkor nemcsak riogatás, hanem tényleg önöknek sikerült ellökögetni ezeket a közszolgáltató cégeket odáig, ameddig lassan-lassan feladják a munkát.
Létrehozták már ezt az óriási mamutcéget, ami a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt., aki számlagyárként tökéletesen működik a továbbiakban, merthogy más feladata nem nagyon lesz. Annyi történik, hogy a közszolgáltató a továbbiakban is végzi a munkáját, elviszi a szemetet, csak mostantól a holdingnak lesz befizetve a pénz, és ő pedig nem a teljes összeget adja tovább a közszolgáltatóknak, hanem egyötödét majd elrakja működési költségekre.
Eddig az egyetlen teljesítmény, amit ettől a holdingtól láttunk, hogy több tíz millió forintot költött el hónapokon keresztül csak és kizárólag fizetésekre, más teljesítménnyel nem rendelkezett, közbeszerzéseken nem indult, semmilyen eszközt nem vásárolt, csak akkor nem tudjuk, hogy egyébként a számlákat majd milyen nyomtatón fogja kiállítani. Biztos majd a díjbeszedőn keresztül, amit már egyébként államtitkártársa meg is erősített, hogy valószínűleg arra számíthatunk, hogy rajtuk keresztül fog megtörténni a számlázás. Csak akkor egyébként erre a mamutvállalatra mi szükség azon kívül, hogy újabb munkalehetőségeket biztosítottak, egy újabb mamutcéget hoztak létre a barátoknak, ismerősöknek. Csak attól még nem működik jól a hulladékgazdálkodás rendszere, és a továbbiakban sem fog jól működni, ameddig nem hajlandóak átgondolni ezt az egész rendszert és létrehozni egy olyan hulladékgazdálkodási rendszert, ami fenntartható, amely jó a lakosság, az önkormányzatok és mindenki számára, akinek fontos ez a kérdés.
Én államtitkár úrnak elhiszem, hogy számára fontos a környezetvédelem és ő erről az oldalról nézve próbál küzdeni a kormányon belül, de akkor is ez a hulladékról szóló törvény egyre durvábban néz ki, hogy már hetente egyszer módosítjuk, ponto-sít-gatjuk, nyelvhelyességet javítunk benne, de ettől függetlenül még mindig alkalmatlan arra, hogy a közszolgáltatást ellássák azok a cégek, azok a cégvezetők és azok a dolgozók, akik ezt szeretnék tisztességgel és becsülettel csinálni. Sokkal egyszerűbb lenne, itt a nyár, üljenek le velük, beszéljék végig és hallják meg, amit mondanak, mert ha meghallják, akkor lehet, hogy létre lehetne hozni egy olyan törvényt, ami működőképes és fenntartható. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť