V. NÉMETH ZSOLT

Full text search

V. NÉMETH ZSOLT
V. NÉMETH ZSOLT földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Köszönöm a hozzászólásokat. És akár élcelődhetnék is a képviselő asszonynak a hozzászólásán, és újra elmondhatnám, hogy ez nem a közszolgáltatásról szól, de mivel ebbe a hibába még kormánypárti képviselőtársaim is beleestek módosító indítványokkal, ezért ezt nem teszem. De hadd ismételjem meg újra azt, hogy most itt elsősorban a termeléssel foglalkozó gazdasági szervezetekkel kapcsolatos hulladékkezeléssel foglalkoztunk, és ez alapvetően nincs összefüggésben a közszolgáltatással. Gyakorlati példán keresztül hadd világítsam meg, hogy miben segít ez a jogszabály, hogyha életbe lép.
A cukorgyárban keletkezik melasz, az jelenleg a hatályos jog szerint hulladék, ezért ha egy gazda azt meg akarja venni és meg akarja etetni az állatokkal, akkor hulladékgazdálkodási engedélyt kell váltania. A fűrészüzemben keletkezik forgács, és ha azt a téglagyár meg akarja venni, hogy belekeverje az agyagba, hogy porózus legyen, akkor hulladékgazdálkodási engedélyt kell váltania. Hogyha egy luxusautónak a kárpitozása során van maradék bőr, és azt egy kézműves meg akarja venni, akkor nem tudja megvásárolni, mert hulladékgazdálkodási engedélyt kell váltani. Ezt a problémát kívánjuk feloldani azzal, hogy maga a termelő cég tudja ezeket az anyagokat egyoldalúan, bejelentési kötelezettséggel és a hatóság visszaigazolásával melléktermékké nyilvánítani. De folytathatnám a sort, mert a kitermelt, szennyezetlen föld jelenleg például hulladék, és mikor Kétvölgy és Felsőszölnök között utat építettek az Őrségi Nemzeti Park közepén, és a bevágásból kikerülő földet nem tudták beépíteni a töltésbe, felesleges föld keletkezett, akkor ott volt a hatalmas dilemma, hogy a hulladékot hogy lehet elhelyezni egy nemzeti parkban. Ezt is meg akarjuk ezzel oldani.
Egyébiránt valóban sok módosítása volt a törvénynek, de most elkerülhetetlen lett volna, ugyanis van egy eleme, amely európai uniós jogharmonizálási célú, és emiatt mindenképpen szükségessé vált a módosítás.
Kepli Lajos képviselő úrnak megemlítem, hogy valóban, a törvényi normaszövegből hiányzott ez a lakossági kitétel, de ha elolvasták a részletes indoklást, ott egyértelmű volt. Ez tehát valóban egy mulasztás volt, amit most helyreállítottunk. Mindezekkel együtt köszönöm a hozzászólását és a jelzett támogatását is, úgy, mint a többi képviselőtársamnak is. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť