CSENGER-ZALÁN ZSOLT

Full text search

CSENGER-ZALÁN ZSOLT
CSENGER-ZALÁN ZSOLT (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Én inkább felszólalás helyett akkor Demeter képviselő asszonynak a felvetéseire reagálnék néhány szóban. Mint ahogy azt itt korábban jeleztem, itt egy kerettörvényhez kapcsolódó speciális törvényről van szó, nevezetesen a tervezet a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvénnyel mint kerettörvénnyel együtt alkot egy szerves egységet, és nagyon csodálkozom azon, hogy képviselőtársam, ha itt jól jegyeztem a szavait, azt mondta, hogy teljesen felületes intézkedésekről van itt ebben a törvényben szó.
Csak azért, hogy néhány lényegbe vágót így rögtön mondjak. Eddig kétféle fizetést kaptak a külszolgálaton lévők. Egy belföldit, teljesen indokolatlanul - ez egy régi-régi örökség. Alapvetően megváltozott az egész rendszer. Teljesen átláthatóvá vált a különböző pótlékoknak a rendszere, gondolok itt ilyenre, hogy gyereknevelési, lakhatási vagy a gép-ko-csi-használati, hogy csak néhány példát mondjak. De az a pótlékrendszer, amiről itt korábban is említést tettem, hogy attól függően, hogy egy állomáshely mennyire sok munkával jár, mennyire fontos, akár nemzetpolitikailag mennyire fontos cél, és itt utalnék arra, hogy a környező országok is az úgynevezett kiemelt állomáshelyek közé tartoznak, ezek mind-mind beleszámítanak abba, hogy anyagilag is megbecsültek legyenek a kint lévő külképviseleten dolgozók.
Azt gondolom, hogy egyáltalán a diplomáciai pályának és a karriernek a megbecsülését is mindenképpen növeli az az egyébként módosító javaslat, amit benyújtottunk, hogy a kivételes ranghasználatot, tehát nem a normál diplomáciai, karrierdiplomata státusznak megfelelő rangot, illetve magasabb ranghasználatot, azt a miniszter engedélyezheti, de a módosító javaslat szerint csak arra a bizonyos adott külszolgálat idejére, ezzel is megbecsülve vagy még jobban aláhúzva a karrierdiplomaták értékelését.
Úgyhogy én azt gondolom, hogy nagyon sok olyan kérdésen itt végigmehetnék pontról pontra, ahol alapvetően megváltozik a helyzet. Nyilván itt a legfontosabb és a legjobban tetten érhető éppen a juttatások területe, ahol a legnagyobb káosz is uralkodott az elmúlt időszakban. Köszönöm szépen a megtisztelő figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť