DEMETER MÁRTA

Full text search

DEMETER MÁRTA
DEMETER MÁRTA (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Ahogy alelnök úr előttem említette, azt mondta, hogy átláthatóbb rendszer jön létre ezzel a külképviseleti törvénnyel, és csökkenti is a bürokráciát. Őszintén megvallva, nekem nem ez a véleményem a törvényről, és bármennyire is lapozgattuk ezt a törvényt, és nagyon sokszor átnéztük - volt rá lehetőségünk, hiszen nagyon sokszor került napirendre ez a törvény, annak ellenére, hogy le is vették nagyon sokszor -, nem találtuk azt, hogy hol valósulnának meg tényleg ezek a dolgok, amiket alelnök úr említett. Az tény, hogy kárt nem okoz ez a törvény, de az is igaz, hogy igazán pluszt a külképviseleti szolgálathoz, az életpályához, a kiszámíthatósághoz nem ad hozzá sajnos.
Én azt nem kétlem, hogy lehetett egy olyan pozitív jogalkotói szándék, hogy esetleg egy külképviseleti szolgálati törvény kerüljön létrehozásra, viszont ez biztos, hogy nem az. Tehát azt gondolom, hogy ha van ilyen cél, akkor egy olyan törvényt kell megvalósítani, ami kifejezetten a külügyi szolgálat feltételeit szabályozza.
Elképesztő kapkodás jellemezte ennek a törvénynek a megalkotását. Igazából az lehet a benyomásunk, hogy inkább csak a szorgos munka látszatát keltve készült egy törvény, és több kérdésre is olyan választ kaptunk, hogy ennek a törvénynek igazán az a lényege, hogy legyen. Tehát azt gondolom, hogy ha külpolitikáról beszélünk, külügyről beszélünk, külügyi szolgálatról beszélünk, akkor nem lehet ez a hozzáállás. Kapkodást láttunk. A Külügyi bizottságban elképesztő volt számunkra látni, hogy a kormány egyetlen képviselője sem vett részt a módosító javaslatok vitájában a Külügyi bizottságban. Szívesen meghallgattuk volna a véleményüket azokról a javaslatokról, amiket beadtunk. Tehát azt gondolom, hogy ez az eljárásmenet, ami jellemezte ezt a törvényt, méltánytalan azokkal szemben, akik ellátják a külügyi szolgálatot.
Látjuk azt, hogy egy rendkívül átfogó törvényjavaslat került a Ház elé, hiszen mindenből tartalmaz egy kicsit - egy kicsit a felkészülési rendszerből, egy picikét az előmenetelből, egy kicsit az illetményekből -, de igazából egy koncepcionális olyan átfogó életpályát nem mutat fel, ami egészen a belépéstől a külügyi szolgálaton át a nyugdíjig tartóan vagy akár a nyugdíjon túl is megmutatja, hogy mi az a pálya, amit be lehet járni, és leginkább a teljes koncepció, hogy mi az elképzelés a Külügyminisztérium működéséről, a külképviseletek irányításáról, hogy ténylegesen ez megfelelően szervezetten és tényleg hatékonyan működjön, ilyet sajnos egyáltalán nem látunk a törvényben. Ez egy abszolút könyvelői és gazdasági vezetői szemléletű törvény lett.
Egy befejező megjegyzésem lenne még. Sikerült egy igazi hungarikumot alkotni ismét, hiszen látjuk azt, hogy két párhuzamos diplomácia alakult ki innentől kezdve Magyarországon. Van egy, mondhatni, klasszikus külügyi diplomácia, és lett egy miniszterelnöki hivatali, egy ilyen brüsszeli állandó képviseleti diplomácia. Azt gondolom, hogy egyébként a nemzetközi gyakorlat sem azt mutatja, hogy ez lenne a helyes és járható út. Tehát azt gondolom, hogy mindenképpen át kell gondolni azt, hogy amennyiben törvényre van szükség, annak nem az a lényege, hogy eddigi rendeleteket összepakoljunk, hanem annak az a lényege, hogy akkor ténylegesen egy koncepciót, egy életpályát és egy igazi megvalósítható, egy jó külpolitikának - nyilván ahhoz jó külpolitika is kell -, annak megvalósításához alapul szolgáló törvény létrehozására lenne inkább szükség. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť