DR. SALACZ LÁSZLÓ,

Full text search

DR. SALACZ LÁSZLÓ,
DR. SALACZ LÁSZLÓ, a Törvényalkotási bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ezúton tájékoztatom az Országgyűlést, hogy a Törvényalkotási bizottság 2016. június 3-án megtárgyalta a külképviseletekről és a tartós külszolgálatról szóló T/9784. számú törvényjavaslatot, és ahhoz a bizottság 26 igen és 2 nem mellett összegző módosító javaslatot és összegző jelentést nyújtott be. Az összegző módosító javaslat egyrészről tartalmazza a Külügyi bizottság módosító javaslatait, másrészről a TAB saját indítványát.
A TAB indítványának legfontosabb része az Európai Unió melletti állandó képviselet, közismert nevén ÁK jogállásának tisztázása. Az ÁK Magyarország európai uniós tagságából eredő jogok gyakorlásának és kötelezettségek teljesítésének, a magyar érdekek érvényesítésének központi külképviseleti szerve, amelyre az összegző módosító javaslat 24. pontja szerint a törvényjavaslat külön fejezete vonatkozik. A magyar érdekek Európai Unióban való hatékony érvényesítésének jelentőségére tekintettel indokolt, hogy ez a szempont a törvényjavaslat preambulumában is megjelenjen.
A javaslat egyértelműen kimondja, hogy az ÁK irányítását, beleértve a funkcionális működést is, az európai uniós ügyek koordinációjáért felelős miniszter látja el. Az említett fejezet meghatározza tehát a jövőben az ÁK jogállását, alapvető feladatait, a működtetésének finanszírozásával kapcsolatos kérdéseket, és a fentiek szerint rendezi az ÁK irányítását.
A törvényjavaslat 11. § (1) bekezdése a szakdiplomaták diplomáciai szakmai felkészítésénél csak a külpolitikáért felelős minisztert nevesíti. A külföldi magyar kulturális intézeteket és kulturális szolgálatot vezető kulturális tanácsosok, az intézetekben tartós külszolgálatot teljesítő más kihelyezettek, valamint a kulturális és oktatási szakdiplomaták felkészítésébe szükséges a szakminiszter bevonása, tekintettel arra, hogy a szakmai felkészítésben a szakminiszter az illetékes. Ezt is rendezi a módosító javaslat, továbbá pontosítja a külképviseletek által folytatott vállalkozási tevékenység szabályait, valamint a támogatásra és adományokra vonatkozó rendelkezéseket is.
Az elhangzottakra tekintettel kérem a törvényjavaslat támogatását. Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps a kormánypárti sorokból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť