CSEPREGHY NÁNDOR,

Full text search

CSEPREGHY NÁNDOR,
CSEPREGHY NÁNDOR, a Miniszterelnökség államtitkára: Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Országgyűlés! Közel másfél éve, hogy hatályban van a kulturális örökség védelméről szóló törvény 2014. december végén elfogadott átfogó módosítása. A kormány álláspontja szerint a törvény lényegében jól vizsgázott, alkalmazása során azonban kisebb korrekciós igények merültek fel.
A szabályozásnak meg kell felelni az azóta született kormányzati stratégiai irányoknak is. Ilyen például az egyszerűsítés, a bürokráciacsökkentés vagy az építési jogszabályok jelentős változtatásai. Az önök előtt fekvő törvényjavaslat alapvetően e hármas elvárásnak, a szabályok pontosításának, egyszerűsítésének és a kapcsolódó területeken megindult folyamatokkal való összhangnak tesz eleget.
A módosítás a kulturális örökség és a gazdaság érdekeinek összehangolása, az állampolgárok, tulajdonosok és a beruházók terheinek csökkentése érdekében jelentős újításokat vezet be a régészeti örökség védelme és a műemlékvédelem területén.
A törvénymódosítás tovább erősíti a nagyberuházások régészeti előkészítésére irányuló koordináció hatékonyságát, fontosnak tartjuk továbbá, hogy szigorításra kerüljön a fémkeresőzés szabályozásának szigorítása, amelynek jogellenes használata szabálysértés lesz. Ennek oka, hogy fémkeresős turizmus van kibontakozóban ma Magyarországon. Szervezett csoportok buszokkal utaznak, lényegében a régészek előtt, nem a megfelelő szakmai elvárásoknak megfelelve lerabolni a régészeti lelőhelyeket. Ezekkel az intézkedésekkel kívánjuk visszaszorítani ezt az állapotot.
A nemzeti kulturális örökségünk jelentős részei a nemzeti emlékhelyek. Új nemzeti emlékhelyeket jelölünk ki a törvényjavaslatban. A legnagyobb magyar és családja előtt tisztelgünk a nagycenki Széchenyi-kastélyegyüttes kijelölésével. Fejet hajtunk Zrínyi Miklós hősiessége előtt a szigetvári vár nevesítésével. Kijelölésre kerül továbbá az ezeréves államiságunk helyszíne, az esztergomi Várhegy és Víziváros. Mindez jól mutatja a kormány elkötelezettségét kulturális örökségünk megóvása mellett. Köszönöm, elnök úr.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť