FARKAS SÁNDOR,

Full text search

FARKAS SÁNDOR,
FARKAS SÁNDOR, a Mezőgazdasági bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A Mezőgazdasági bizottság megtárgyalta a módosító indítványokat, és azt 7 igen szavazattal, 4 nem ellenében támogatta.
Önálló indítvány négy darab volt és ezenkívül volt egy összegző mezőgazdasági bizottsági módosító indítvány. Ezek az indítványok jelentős részben mind a törvény jobbítási szándékával kerültek benyújtásra, illetve pontosításra, ezáltal úgy gondolom, megnyugtató megoldást jelentenek minden egyes olyan bérlőnek, illetve az árverésen részt vevő személynek, akiknek már egy előrehaladott állapotból kellett úgymond később visszalépni.
Éppen ezért fontos az, hogy a törvény és a módosítás is meghatározza, hogy gyakorlatilag a ma művelt földterületek december 31. után kerülnek az új ménesgazdasághoz, a mintagazdasághoz vagy a tangazdasághoz, illetve azok a módosítások, amelyek kártalanítási összegről szólnak, azok is biztonságosan addig rendezhetővé válnak.
(21.30)
Megjegyzem még azt, hogy a törvénymódosításban a módosító indítványok között volt egy preambulummódosítás is, ami egyértelműen a törvény nemes voltát - ha szabad így kifejeznem - erősíti, amely meghatározza és utal arra az alapításkori időszakra, amellyel ez a ménesbirtok 1784-ben megalakításra került. Most az a szándékunk, hogy ez a ménesbirtok ismételten, azt mondhatnám, a régi hagyományoknak megfelelő alapokon, a mai korszerű gazdálkodásnak, a korszerű technológiáknak a tangazdasági jellegéből, az oktatási célra vetített gondolatokból egy olyan teljes állami tulajdonban lévő gazdaságként működjön, amely példaértéket és az oktatás bázisát fogja szolgálni a magyar mezőgazdaságban, a magyar gazdák számára és természetesen a határon túl lévő gazdálkodók számára szintén.
Biztos vagyok benne, hogy ezek a módosítások a törvény elfogadását követően nagyon gyorsan, hatékonyan fogják a térségben azt a megnyugtató helyzetet elősegíteni, ami sajnos 2004 óta ezen a területen tapasztalható. Bízom abban, hogy ezek a mai módosítások azon kívül, hogy megnyugtatják az ott élő embereket, egy olyan biztonságot is jelentenek mindenki számára, illetve egy olyan lehetőséget, amellyel a gazdálkodást azok a gazdák, akik ezeken a területeken nem tudják elkezdeni, de egyéb állami területre várhatóan még van lehetőségük licitálni, illetve bérleményt szerezni, a gazdálkodást folytatni tudják. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Szórványos taps a kormánypárti sorokból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť