HARANGOZÓ GÁBOR ISTVÁN,

Full text search

HARANGOZÓ GÁBOR ISTVÁN,
HARANGOZÓ GÁBOR ISTVÁN, a Mezőgazdasági bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Itt az ellenzéki képviselők nem voltak már így elragadtatva ettől a törvényjavaslattól, hiszen akkor tisztázzuk, hogy itt miről van szó. Arról van szó, hogy volt egy működő ménesgazdaság, amely ménesgazdaságra egyébként senkinek nem volt semmi panasza. Ellenben a fideszes többség úgy döntött, hogy ezt a ménesgazdaságot szétveri, és a földet privatizálja ez alól a ménesgazdaság alól.
Aztán amikor rájöttek, hogy ez így nem lesz jó, mert nagy butaságot csinálnak, hiszen 500 munkahely és egy nagyon komoly nemzeti érték került veszélybe e miatt a döntésük miatt, ezek után úgy döntöttek, hogy akkor valahogy mégiscsak orvosolni kellene ezt a helyzetet. Gyakorlatilag most ott tartunk, hogy létrehoznak egy új gazdasági társaságot, egy állami gazdasági társaságot, és ez az újonnan létrehozott állami gazdasági társaság fogja majd továbbvinni a ménesgazdaságot. Tehát attól, aki csinálta, elvették, a földet odaadták valakinek, majd most létrehoznak egy új társaságot, és az új társaság nem tud működni föld nélkül, ezért a földet is gyorsan vissza kellett venni azoktól, akiknek odaadták. Emiatt kell most itt törvényt behozniuk a Ház elé, merthogy egyébként a jelenlegi törvényi szabályok szerint sem lehetne ezt megcsinálni.
Csakhogy ez a javaslat annak ellenére, hogy egyébként is jól jellemzi, hogy a Fidesz mit képzel az egész vidékről és hogyan működik vidéken, hogy aki nem tetszik neki, attól elveszi, aki tetszik, annak odaadja, azon kívül is komoly problémák vannak vele, hiszen kétharmados törvény, a földforgalomról szóló törvény írja elő azt például, hogy nem lehet, ha állattenyésztésről van szó, akkor 1800 hektárnál nagyobb területen gazdálkodni egy ilyen gazdasági társaságnak. Ez a törvény akarja lehetővé tenni azt, hogy 6500 hektáron gazdálkodjanak. Csakhogy, tisztelt képviselőtársaim, egy sarkalatos, kétharmados törvényt nem lehet egy feles törvénnyel fölülírni. Ezért ez, amit önök csinálnak, azon kívül, hogy az egész úgy pofátlanság, ahogy van, a parlament megcsúfolása, és abszolút figyelmen kívül hagyja az önök által leírt jogszabályokat.
Ezenkívül tartalmilag még a most benyújtott módosítással is van egy óriási nagy probléma, hiszen ráadásul most még úgy döntöttek, hogy akkor ki is fizetik azokat a Fidesz holdudvarába tartozókat, akik így nem jutottak földhöz, hiszen ők kárpótlásként igen nagy összeget, több mint 1 milliárd forintot fognak kapni, méghozzá úgy, hogy egy kapavágást nem csináltak ezeken a földeken, hiszen 2017. január 1-jével kerültek volna birtokba. Tehát eddig ezeken a területeken ők semmit nem csináltak, mégis kárpótlásként megkapják ezt a nagy összeget. Azért ezt nemcsak elutasítjuk, hanem pofátlanságnak is tartjuk. Köszönöm szépen, elnök úr.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť