DR. VAS IMRE,

Full text search

DR. VAS IMRE,
DR. VAS IMRE, a Törvényalkotási bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tájékoztatom az Országgyűlést, hogy a Törvényalkotási bizottság 2016. június 2-án megtárgyalta a polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény módosításáról szóló T/10528. számú törvényjavaslatot, és ahhoz a bizottság 24 igen, 7 nem és 4 tartózkodás mellett összegző módosító javaslatot és összegző jelentést nyújtott be. Az összegző módosító javaslat tartalmazza egyrészről az Igazságügyi bizottság indítványát, továbbá a Törvényalkotási bizottság saját javaslatait, mely két ponton felülírja az Igazságügyi bizottság előterjesztését.
A vita során a legnagyobb hangot vagy legnagyobb vitát a szülőtartásra vonatkozó szabályok váltották ki. A módosító javaslat egyértelművé teszi, hogy azokban az esetekben nincs helye megtérítési igény érvényesítésének, ha a tartásra rászorult szülő szükségleteinek ellátása az érintett személynek, intézménynek egyébként is jogszabályon vagy szerződésen alapuló kötelezettsége. Így például nyilvánvalóan nem kötelezhető az ellátás megtérítésére, ha tartási vagy életjáradéki szerződés alapján nyújtja azt.
Úgy gondolom, hogy az ellenzék teljesen rossz nyomon jár akkor, amikor arról beszél, hogy az állam magáról kíván lerázni terheket, és a szociális és nyugellátásokat akarja állampolgárokra hárítani. Jelen esetben valójában arról van szó, hogy egy korábban is létező szabályt, amit az Alaptörvény is rögzít, tartalommal kíván megtölteni a jogalkotó, ezáltal kikényszeríthetővé tenni, hogy akinek körülményei megengedik, gondoskodjon szüleiről.
Tekintettel arra, hogy a javaslat benyújtását négypárti egyeztetés előzte meg, és számos ellenzéki javaslat befogadásra került, kérem, a törvényjavaslatot támogassák. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Szórványos taps a kormánypárti sorokból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť