MESTERHÁZY ATTILA

Full text search

MESTERHÁZY ATTILA
MESTERHÁZY ATTILA (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttünk fekvő törvényről néhány gondolatot hadd osszak meg az MSZP-frakció részéről önökkel! Az Európai Parlament és a Tanács 2014. február 26-án fogadta el a szerzői és szomszédos jogokra vonatkozó közös jogkezelésről és a zeneművek belső piacon történő online felhasználásának több területre kiterjedő hatályú engedélyezéséről szóló európai uniós irányelvet. Az irányelv magyar jogba történő átültetésének határideje 2016. április 10-e volt. Ezt az átültetést szolgálja a törvényjavaslat.
Mivel az irányelv miatt nagyobb terjedelmű szabályozásra van szükség, ezért döntött úgy az előterjesztő, hogy önálló törvény fogja szabályozni e jogterületet, a szerzői jogról szóló törvényben ma meglévő, tárgykörre vonatkozó szabályozás helyett. Ezzel a törvénnyel kapcsolatban a mi megítélésünk szerint néhány olyan kérdés felmerül, aminek talán a tisztázásához ez a mai vita lehetőséget szolgáltat.
Az első, hogy érdekes lenne tudni például azt, hogy a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala működési feltételeit is biztosító díjak és felügyeleti díjak miként alakulnak majd. Mibe kerül a közvetlen elektronikus kapcsolattartás, miként hat ez az új szabályozás a piaci szereplőkre? A második, hogy vajon miért nem tesz eleget éppen a jogalkotásért felelős miniszter annak a kötelezettségének, amit a 2010. évi társadalmi részvételről szóló törvény ró ki rá, ami arról szól, hogy ugyan válaszadási kötelezettsége nincs a társadalmi egyeztetés kapcsán a miniszternek, de a beérkezett vélemények mérlegelése után azokról, valamint az elutasított vélemények esetében az elutasítás indokairól úgynevezett tipizált összefoglalót kell készíteni, amit a honlapon a véleményezők listájával együtt közzé kell tenni. Ez egészen biztosan segítené a társadalmi vitában részt vevők tisztánlátását, hiszen 2016. május 4-én benyújtották az Országgyűlésnek a törvényjavaslatot.
Aztán a harmadik, hogy nekünk semmiféle ismeretünk nincs arról, hogy a tervezetet a bíróság, az Adatvédelmi Hatóság látta-e, véleményezte-e. Márpedig ez egészen biztosan előremutató volna. A negyedik, hogy az előterjesztés arra sem ad magyarázatot, hogy ha a szabályozás alapjául szolgáló irányelvet 2016. április 10-ig kellett volna átültetni, akkor miért csak most kerül sor a törvényjavaslat benyújtására. És az ötödik kérdés, amit államtitkár úr figyelmébe szeretnék ajánlani, hogy ma az SZTNH honlapján 9 egyesületet lehet olvasni mint közös jogkezelő szervezetet, tehát ők szerepelnek nyilvántartásba vett szervezetként. A kérdés az, hogy közöttük van-e szakmai egyetértés a mostani szabályozást illetően. Hiszen ez is azért nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy értékelni lehessen ennek a törvénytervezetnek a hatékonyságát és eredményességét.
Éppen ezért jelen pillanatban az a frakcióálláspont, hogy ezek miatt a kérdések miatt és néhány egyéb észrevétel miatt, amiről Legény Zsolt képviselőtársam fog beszélni, a Magyar Szocialista Párt frakciója jelen formájában nem támogatja ezt a törvényt. Köszönöm szépen. (Szórványos taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť