FARKAS SÁNDOR

Full text search

FARKAS SÁNDOR
FARKAS SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Azon szerencsés helyzetben vagyunk ennek a törvénynek a módosításával kapcsolatban, hogy két rövid módosításról szól ez a törvény, amit én nagyon röviden szeretnék ismertetni is, mivel ez a bizottsági ülésen is, mondhatnám azt, hogy vita nélkül, teljes egyetértésben történt, de azért jó, hogyha erről is megemlékezünk egy ilyen alkalommal.
Ami természetesen a törvényjavaslat célja volt, a hazai szőlő- és bortermelők versenyképességének növelése, valamint a más tagállamokból behozott borászati termékek hazai ellenőrzési hatékonyságának a növelése, ez mind a bortermelők és a szőlőtermelők érdekében történt.
A bortörvény módosítása két olyan szabályozási területet érintett, amelyet az intézkedések hatásossága érdekében még a szüret előtt meg kell változtatni. Erre mondhatnám azt, hogy itt van az utolsó pillanat, mivel a jövő héten várhatóan zárószavazás lesz, és a következő törvényalkotási periódus már a szüretre fog esni várhatóan, tehát sikerül az utolsó pillanatban ezt a törvényt úgymond megalkotni a szőlő- és bortermelők érdekében.
A borászati hatóság ügyintézésre vonatkozó határidejét a Magyarországra továbbfeldolgozás vagy kiszerelés céljából behozott borászati termékek ellenőrzésére vonatkozóan az eddigiekben kormányrendelet tartalmazta, a hatósági ügyintézésre általánosságban meghatározott határidőnél a Ket. módosítását követően azonban már csak törvényben lehet hosszabb határidőt meghatározni. E határidő fenntartása szükséges ahhoz, hogy a magyar fogyasztók elé kerülő borászati termékek minden tekintetben megfeleljenek a jogszabályi előírásoknak. A Magyarországon szüretelt szőlőből készített borászati termékek nyomon követése a szőlőtőkétől egészen a kiszerelésig biztosított lesz.
A másik módosító elem a tájborok termelésekor alkalmazandó maximális hektáronkénti szőlőhozamot meghatározó keretszabály. A versenyképesebb tájbortermelés érdekében a szakma képviselői egyöntetűen kérték, hogy a szüretelhető termésmennyiség felső határa legyen magasabb, az Európai Unióban, a fejlett bortermelőknél ez már így is van, a keretszabályozásról van szó. A magasabb terméshozam engedélyezéséhez az érintett tájbor-szabályozások, -termékleírások módosítása is szükséges, amely folyamat gyakorlatilag ezzel a módosítással a 160 hektoliter per hektárral meg is valósul.
Ezen intézkedések nagymértékben segítik a bortermelők és szőlőtermelők helyzetét a 2016-os szüret idejére is már. Bízom abban, hogy képviselőtársaim támogatni fogják ezt a módosító indítványt, így bízom abban, hogy ez sikeres törvény lesz. Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť