SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönjük szépen az előterjesztést. Az általános vitában elmondtuk, hogy az első részét kifejezetten kívánatosnak és örvendetesnek ítéljük, és egyértelműen azt szeretnénk, hogyha ezzel párhuzamosan a költségvetés-módosítások során támogatták volna azon indítványunkat, ami a Nébihnek nagyobb forráslehetőséget biztosított volna az ellenőrzések megvalósítására, hiszen ez ezzel párhuzamosan tudott volna együtt eredményes lenni.
A második részéről az általános vitában azt mondtam, hogy aggályaink vannak azzal kapcsolatban, hogy esetleg nem megy-e a minőség rovására ez az emelés. Közben borászati szakmai szervezetek meggyőztek bennünket, hogy minden további nélkül lehet ezt, hiszen ez nem minden kiemelt minőségű borra, hanem csak egy bizonyos bortípusra valósul meg, és ez a borászat versenyképességét javíthatja a nemzetközi piacon. Ennek megfelelően az általános vitától eltérően bejelenthetem azt, hogy a második részét is támogatjuk, így a törvénymódosítást a frakciónk támogatni fogja.
Ugyanakkor hadd mondjam el azt is, hogy ezen konzultációk során megtudtuk azt is, hogy már a korábbi, borászok által megvalósított tüntetésekben is nagyon sokan és nagyon sok másféle problémára is felhívták a figyelmet, tehát hogy mindez a két módosítás, habár szolgálja az ágazat érdekeit, sok más olyan hiányterület van, amivel foglalkozni kell még a közeljövőben. Nyilvánvalóan azokban, ahol a borászati szakmai szervezetekben sincs tökéletes konszenzus és egymással is vitáznak, sokkal nehezebb a kormányzatnak az álláspontja, hogy hová is helyezkedjen. Ugyanakkor fontos jogalkotóként, hogyha látjuk a problémákat és látjuk azt, hogy mondjuk, milyen kiegészítő lehetőségek lennének még arra, hogy a magyar borászati ágazat helyzetét erősítsük, akkor ezek ügyében még kell, hogy a parlament keretein belül, de minimum a képviselő úr bizottságában vagy az albizottságában erről még érdemi párbeszéd folyjék.
Erre bátorítanám az előterjesztőket, hogy ez a párbeszéd mielőbb erősödjön meg, mert sokan fejeztek ki a borászok közül is esetlegesen más területeken szabályozási hiányosságokat, amelyek sok esetben hátrányokat okoznak nekik, akár pedig a pancsolással, akár pedig a külföldi borral kapcsolatban.
Elnök úr, köszönöm a szót, a frakciónk támogatni fogja az előterjesztést.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť