DR. SZABÓ ZSOLT

Full text search

DR. SZABÓ ZSOLT
DR. SZABÓ ZSOLT nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm szépen a szót. Néhány gondolat, ami úgy néz ki, a parlament, az Országgyűlés előtt mindig visszatérő gondolat ezen témakörben.
Először is talán a megújuló energiához kapcsolódóan annyit, hogy az elmúlt időszakban sikerült átlépni a 10 százalékos megújulóarányt. Szeretném egy dologra fölhívni a kedves MSZP-frakció figyelmét, hogy hála az égnek, az Európai Unió az energiaportfólióját minden országnak úgy engedi összeállítani, ahogy az az ország gazdálkodásának a legoptimálisabb. Annak ellenére, illetve amellett, hogy ez így van, folyamatosan nő a GDP, nő az ország gazdaságának teljesítőképessége és csökken a szén-dioxid-kibocsátás. Ezek mind olyan mérvadó számok, amelyek erősítik azt a folyamatot, ami szerint tovább kell lépnünk. Vannak olyan megújuló energiaforrások, melyek nem felelnek meg teljes egészében azoknak az érdekeknek, amiket az ország gazdasági érdeke megkíván. Gondolok itt arra például, hogy éjszaka termelő energiaforrások talán nem segítik igazából a magyar gazdaság fejlődését.
Ami a fogalmat illeti, való igaz, Kepli képviselőtársam jól fogalmazta meg. Egy kicsit szélesebb kört próbáltunk engedni a rendszernek, hogy minél több forma beleférjen, például beleférjen a barna prémium kategória, ami kimondottan azt a célt szolgálja, hogy a biomassza-, biogázerőművek leállását követően ne térjenek át kimondottan fosszilis energiára. És próbáltuk az EU-irányelveket a lehető legszélesebb körben átültetni ebben az új, megújuló energiákat támogató kérdéskörben.
A tisztelt Ház előtt fekvő törvényjavaslat elsődleges célja, hogy az Európai Unió vonatkozó iránymutatásainak meg tudjunk felelni, és a megújuló energiaforrásból származó villamosenergiatermeléshez nyújtott támogatási rendszert építsük ki, rugalmasan és költséghatékonyan. Véleményem szerint ez a jogszabály alkalmas arra, hogy továbblépjünk és elérjük a 2020-as céljainkat.
Tisztelt Országgyűlés! Köszönöm képviselőtársaimnak az aktív munkát és a részvételt a vitában, a törvényalkotás folyamatában. Kérem önöket, hogy az Unió környezetvédelmi és energetikai állami támogatásokról szóló iránymutatásának, követelményeinek való megfeleltetést, ezt a támogatási rendszert szíveskedjenek támogatni, elfogadni, és a T/10095. számú törvényjavaslatot szavazatukkal is erősíteni. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť