DR. RÉPÁSSY RÓBERT

Full text search

DR. RÉPÁSSY RÓBERT
DR. RÉPÁSSY RÓBERT (Fidesz): Tisztelt Ház! Politikatörténeti eseményeknek lehettünk az elmúlt percekben tanúi. (Bangóné Borbély Ildikó: Lesz még néhány ilyen!) Egyrészt a Jobbik volt országgyűlési képviselője, aki még a Jobbiktól is szélsőségesebb politikai állásponton helyezkedik el, üdvözölte a javaslatot, majd utána az állampárt jogutódjának egykori elnöke üdvözölte másikként ezt a javaslatot. (Dr. Bárándy Gergely: Ne már, 11-szer már elmondtam ugyanezt!) Ez a szimbiózis, ahogyan egy szélsőjobboldali politikus és ahogy az állampárt jogutódjának volt elnöke egymásra találtak Schiffer András javaslatában, ez mindent elmond erről a javaslatról, és mindent elmond arról, hogy milyen sanda politikai szándékok vannak e mögött a javaslat mögött. (Dúró Dóra: Mi van benne?) És a képmutatás magasiskolája volt, amit különösen Mesterházy Attila az előbb előadott, de hát mindenki a saját lelkiismeretével kell hogy elszámoljon.
Ami magát a törvényjavaslatot illeti, tisztelt Ház, mondanom sem kell, hogy meglehetősen megkésett a rendszerváltás után 26 évvel lusztrációs törvényt az Országgyűlésben előterjeszteni. Az Országgyűlés Igazságügyi bizottságában többségi álláspont szerint a javaslat valószínűleg nem felelne meg a mai alkotmányos mércének. Ez nem azt jelenti egyébként, hogy közvetlenül a rendszerváltás után esetleg ne lett volna esélye annak, hogy egy ilyen lusztrációs törvény az Alkotmánybíróság mércéjén vagy akár az emberi jogi bíróság mércéjén átmenjen. De ma már, 26 évvel a rendszerváltás után, azok után, hogy az egykori állampárt jogutódja intézményesült a demokráciában, az, hogy az MSZMP egykori jogutódja a parlamenti választásokon indult, sőt kormányzó párt volt, ezek után azt mondani, hogy az MSZMP alkalmazottjait ki kellene zárni bizonyos funkciókból, azt gondolom, hogy ez képtelenség, hiszen az MSZP, mindegy már, hogy ez kinek tetszik, kinek nem, nekem olyan nagyon nem tetszik, de valójában a demokrácia résztvevőjévé vált.
Ezek után azt mondani, hogy azért, mert valaki az MSZP jogelődjének az alkalmazásában vagy valamilyen módon hozzá kapcsolódóan részt vett, az ne vehessen részt a demokratikus közéletben, ezt Schiffer András, aki kiváló jogász, maga is tudja, hogy az Alkotmánybíróságon nem tudná megvédeni ezt a javaslatot. Köszönöm szépen a szót. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť