SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Nyilván felemelő Répássy képviselőtársunk után megszólalni ebben az ügyben, hiszen olyan szavakat használt, mint lelkiismeret, és elég nehéz ezt a szót elfogadni a Fidesz képviselőitől (Dr. Répássy Róbert: Próbálja meg!), akik itt lesütött szemmel, anélkül, hogy felnéznének, végighallgatják Schiffer Andrásnak a felvezetőjét, mindenki lapít, és utána lelkiismeretről kezdenek el beszélni, és arról, hogy mi ment volna át közvetlenül a rendszerváltást követően.
Lehet, hogy igaza van képviselőtársamnak, hiszen akkor még nem a Fidesz soraiban voltak ezek a volt állambiztonsággal kapcsolatos emberek, hanem azon kívül, akkor még öten-hatan elfértek itt a fideszesek, most pedig már, miután önök befogadták a soraik közé, nyilván más az álláspont és másképp látják ezt az egészet.
A lesütött szemhez hozzátartozik az, hogy mit gondolnak önök a rendszerváltásról, hogyan vélekednek erről. Ahogyan szavaznak, az ennek az indikátora, hogy mennyire tudják elfogadni. Meggyőződésem, hogy a rendszerváltás nincs befejezve Magyarországon. Meggyőződésem, hogy nem is lesz befejezve addig, amíg ezeket az aktákat, ezeknek a személyeknek a nevét nem tesszük teljesen nyilvánossá, és nem adjuk meg azt a jogot, hogy minden magyar állampolgárnak joga legyen tudni, hogy jelenleg kik ülnek a kormányban, kik vették át az üzleti elitet, milyen kapcsolat volt az üzleti elit és a politikai hatalom között. Majd hogyha tisztán látunk az elmúlt 25 évben, hogy mi történt az országgal, hová lett a közvagyon 90 százaléka, mi történt ezzel, és az milyen kapcsolatban volt a régi pártállami rendszerrel, majd akkor beszélhetünk arról, hogy a rendszerváltás befejezése hogyan is tart.
Jelen pillanatban ez az, ami hiányzik. Mint minden más tekintetben is, a Fidesz-KDNP legnagyobb bűne ennek a szembenézési képességnek a hiánya. Nem bír szembenézni a korrupcióval, nem bír szembenézni azzal, hogy mit képvisel egy szabadkereskedelmi egyezménnyel, és nem bír szembenézni azzal, amit a mindennapi tevékenységekkel el kellene hogy végezzen.
(16.20)
Nem bír szembenézni azzal a volt kommunista múlttal, ami ott van a padsoraiban, akiket befogadott, és emiatt hátráltatja azt, hogy a magyar demokrácia végre lezárja ezt az elmúlt huszonhat évet, ami a rendszerváltás óta eltelt. Én kérem, akinek még maradt a lelkiismeretében annyi, hogy esetleg fontosnak tartja a magyar demokráciát, az szavazza meg az önök soraiból is ezt a javaslatot. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az LMP soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť