DR. VAS IMRE,

Full text search

DR. VAS IMRE,
DR. VAS IMRE, a Törvényalkotási bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tájékoztatom az Országgyűlést, hogy a Törvényalkotási bizottság a házszabályi rendelkezésektől való eltérés alapján a tegnapi napon lefolytatta az egy harmadik országbeli állampolgár vagy hontalan személy által a tagállamok egyikében benyújtott nemzetközi védelem iránti kérelem megvizsgálásáért felelős tagállam meghatározására vonatkozó feltételek és eljárási szabályok megállapításáról szóló európai parlamenti és tanácsi rendelettervezet vonatkozásában az indokolt vélemény elfogadása feltételeinek fennállásáról szóló jelentés elfogadásáról szóló határozati javaslat vitáját, amely indítványt a bizottság 28 igen szavazattal, 1 nem mellett támogatott. A Törvényalkotási bizottság úgy folytatott le hosszas vitát elsősorban a magyarországi gazdasági bevándorlók kezelésének ügyében, hogy alapvetően az előttünk fekvő javaslattal egy képviselő kivételével mindenki egyetértett. Még a korábban a migrációs válságot álproblémának tituláló MSZP is úgy nyilatkozott az EU-s szervek kötelező betelepítési kvótát megfogalmazó javaslatáról, hogy eszement ötlet. Talán lassan kezdik belátni ők is, hogy a miniszterelnöknek, a magyar kormánynak igaza volt, amikor korlátlan utánpótlásról beszélt a gazdasági bevándorlók Európába történő özönlésével kapcsolatban.
A határozati javaslat elfogadásával az Országgyűlés megállapítja, hogy az érintett EU-s rendelettervezet sérti a szubszidiaritás elvét. Az úgynevezett korrekciós elosztási mechanizmus, közismert nevén a kötelező betelepítési kvóta teljesen automatizált, informatikai rendszer által vezérelt eljárást irányoz elő, amelynek alakítására a tagállamoknak nincs lehetőségük, magyarul rá akarják kényszeríteni folyamatosan a gazdasági bevándorlókat a nemzetállamokra. A javaslat 37. cikkében szabályozott pénzügyi szolidaritás, ami valójában egy büntetés, semmilyen méltányosságot, rugalmasságot, objektív kimentési okot nem ismer el, horribilis mértéke pedig egyértelműen ellentétes az arányosság elvével. A teljesítésre pedig egy később elfogadandó európai bizottsági végrehajtási határozat alapján kerülne sor.
Úgy gondolom, hogy ezen két alapvető érv alapján könnyen beláthatjuk, az EU szervei megsértik a lisszaboni szerződést, ha kötelező kényszerbetelepítést akarnak előírni a tagállamokra vonatkozóan. Ezt a magyar érdekeket felismerő országgyűlési képviselő nem hagyhatja, ezért kérem, támogassák a beterjesztett határozati javaslatot, amely lehetőséget ad ezen elképzelések elleni fellépésre. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť