DR. MENGYI ROLAND,

Full text search

DR. MENGYI ROLAND,
DR. MENGYI ROLAND, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Bizonyára még önök is emlékeznek a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet csődjére és az azt övező botrányokra. A szövetkezet 17 ezer ügyfelének mintegy 32 milliárd forintnyi betéte ragadt bent a csőd következtében, amelyet végül az Országos Betétbiztosítási Alapnak kellett kifizetnie.
(11.30)
Az eset ráirányította a figyelmet a takarékszövetkezeti rendszer működésének problémáira, kihívásaira, aminek következtében elindult a szektor átalakítása. Az elmúlt három évben a komoly munka eredményeként és a szövetkezeti hitelintézetekről szóló törvény útmutatásai alapján létrejött a takarékszövetkezeti integráció, amely meggyőződésünk szerint elérte a célját.
Engedjék meg, hogy ennek alátámasztására és a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete közleményeit is segítségül híva, néhány számot osszak meg önökkel! A takarékszövetkezeteknek 1 millió 300 ezer ügyfele van, 1500 fiókjukkal az egész országot behálózzák. A magyarországi bankfiókok több mint fele takarékszövetkezeti. Tavaly alakult ki az az 1118 fiókból álló hálózat, amely egységesen befektetési szolgáltatásokat nyújt az ügyfeleinek, és állampapírokkal, értékpapírokkal, befektetési jegyekkel, értékpapírszámla-nyitással kapcsolatos ügyintézést is vehet igénybe a lakosság, illetve a vállalati és intézményi ügyfelek egyaránt. A takarékszövetkezetek a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak, ami nagyon fontos, több mint 170 milliárd forintnyi hitelt folyósítottak tavaly. A takarékszövetkezeti szektor az integrációt megelőző széttöredezett struktúrája és széttagolt működése miatt soha nem tudott egységes, erős piaci tényezővé válni, ehhez képest az elmúlt években megerősödött szervezetté és biztonságossá vált. A takarékszövetkezeti integráció együttes mérlegfőösszege a 2014-es 1800 milliárd forintról mostanra mintegy 2400 milliárd forintra nőtt, ezzel az integráció a hazai bankpiac egyik legnagyobb és legbiztonságosabb szereplőjévé vált.
Az átalakítás következménye volt az is, hogy a szektort sikerült megtisztítani a korábbi visszaélésektől, az elmúlt évek csődjeitől és a szabálytalanul, az ügyfelek pénzével felelőtlenül gazdálkodó takarékoktól. Kiépült a garanciaközösség, ami kulcsfontosságú feltétele a szövetkezeti hitelintézetek egységes piaci fellépésének, piaci bővülésének, és aminek révén a takarékok ügyfelei kettős biztonságban tudhatják betétjeiket.
Az integráció a 2014-es 1 millió 30 ezres ügyfélszámát egy év alatt 26 százalékkal, összesen 1 millió 300 ezer ügyfélre növelte 2015-re. És ahogy említettem, az összes Magyarországon működő bankfiók közel fele a szövetkezeti hitelintézeti integráció tulajdonában van. Mindehhez hozzátenném még, hogy miközben a bankpiacon zajló folyamatok eredményeként a bankszektor egyes szereplőinek mérlegfőösszege 2015-ben is csökkent, a takarékszövetkezeti szektor mérlegfőösszege gyarapodott. Tehát az integráció iránya, azt gondolom, nagyon is indokolt volt, a Ház előtt fekvő törvénytervezet pedig tulajdonképpen kiteljesíti, lekerekíti és biztonságosabbá teszi ezt a folyamatot, erős felügyeleti eszközöket épít és ad.
Most engedjék meg, hogy a törvényjavaslatról is szóljak néhány gondolatot! A javaslat teljes egészében a bankfelügyelet ellenőrzése alá rendeli a takarékszövetkezeti rendszert. A módosítás értelmében az integráció központi bankja, vagyis a Takarékbank helyett a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete lesz a központi, erősebb szereplő, amely új jogosítványokhoz jut. Új elem, hogy az integrációs szervezet igazgatósága kötelező szabályzatot fogad el a jogszabályokon és egyéb kötelező szabályokon felüli addicionális, egyedi tőkekövetelményekre vonatkozó szabályokról és az egységes informatikai rendszer kialakításáról.
A javaslat kimondja, hogy az integrációs szervezet határozza meg a szövetkezeti hitelintézeti integráció biztonságos működését garantáló irányelveket. Az integrációba történő be- és kilépésre is más szabályok vonatkoznak a tervezet értelmében. Eszerint az úgynevezett központi bank igazgatóságának kezdeményezésére az integrációs szervezet igazgatósága a felügyelet előzetes hozzájárulásával dönt a szövetkezeti hitelintézet felvételéről, illetve kizárásáról. Ebben a felügyelet előzetes hozzájárulása jelent újdonságot, illetve ezt érdemes aláhúzni.
Az integrációban azzal is erősödik az integrációs szervezet szerepe, hogy utasítási jogot kap a szövetkezeti hitelintézeteknek és a szövetkezeti hitelintézeti integrációval kapcsolatos feladatkörében eljáró központi banknak, amely utasításainak ezek kötelesek eleget tenni. (Sic!) A központi bank ebben az esetben természetesen nem a Magyar Nemzeti Bankot jelöli, hanem a szövetkezeti integrációban a központi szerepet ellátó bankot.
Azt is kimondja az új jogszabály, hogy az integrációs szervezet az utasítás címzettjének történő megküldésével egyidejűleg köteles továbbítani azt a felügyelet részére. Amennyiben a központi bank vagy a szövetkezeti hitelintézet nem tesz eleget az utasításnak, akkor az integrációs szervezet dönt a szövetkezeti hitelintézet, illetve a központi bank vezető tisztségviselői megbízásának felfüggesztéséről legfeljebb 180 napra, amit legfeljebb további 180 napra meghosszabbíthat.
A központi bank igazgatósága kezdeményezése alapján vagy saját kezdeményezésből az integrációs szervezet igazgatósága a jövőben dönthet a szövetkezeti hitelintézet integrációs szervezeti tagságának felfüggesztéséről vagy indokolt esetben a szövetkezeti hitelintézet integrációs szervezetből történő kizárásáról is.
A szövetkezeti hitelintézet esetleges válsághelyzetét is másképpen kezeli az új szabályozás. Itt a központi banknak a jövőben kezdeményezési jogköre lenne, míg a döntést az integrációs szervezet hozza meg. A szervezet dönt a szövetkezeti hitelintézetek esetleges kizárásáról, illetve válsághelyzet esetében a felügyelet előzetes hozzájárulását követően. Változás továbbá, hogy a javaslat értelmében nem a Takarékbank, illetve a központi bank, hanem az integrációs szervezet előzetes hozzájárulása szükséges a szövetkezeti hitelintézet vezető tisztségviselőinek kinevezéséhez. Jelentős átalakítást jelent az a törvényi kitétel is, hogy az integrációból kizárható a központi bank, amelynek szerepét pillanatnyilag a Takarékbank látja el az integrációban. A központi bank kilépéséről, kizárásáról és új bank kiválasztásáról szóló rendeletet a javaslat értelmében a nemzetgazdasági miniszter alkotja meg.
Az új rendszerben nagyobb szerepet fog kapni a jegybank mint felügyelet. A felügyelet kötelezheti a központi bankot, hogy átfogó ellenőrzést folytasson le, ha az adott tag nem felel meg a jogszabályoknak. Ha szabályszegést állapít meg a vizsgálat, akkor a felügyelet felszólíthat, vagy bírságot szabhat ki, vagy visszavonhatja a központi bank igazgatósága vagy felügyelőbizottsága vezetőinek, tagjainak engedélyét is.
Változást jelent a jelenlegi rendszerhez képest, hogy az integrált informatikai rendszerrel kapcsolatos beszerzési döntéseket az integrációs szervezet hozza meg, míg ez korábban a mindenkori központi bank feladata volt. A felelősség tekintetében a javaslat kimondja, hogy az integrációs szervezet, a központi bank és a szövetkezeti hitelintézet egyetemlegesen felelnek egymás valamennyi kötelezettségéért, függetlenül azok keletkezésének időpontjától.
A kártalanításra vonatkozóan a javaslat kimondja, hogy az integrációs szervezetnek a megszűnt intézményvédelmi alapoktól átvett vagyon erejéig meg kell térítenie az Országos Betétbiztosítási Alap által a Takarékbank Zrt. általi kibocsátást megelőzően kizárt szövetkezeti hitelintézeti betétesek kártalanítására fordított összeget.
Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Azt gondolom, a három évvel ezelőtti botrányok, visszaélések a takarékszövetkezeti rendszerben bizonyították, hogy ezen a területen igenis szükség van egy erős integrációra és egy erős felügyeletre is. Amennyiben önök is egyetértenek - és ahogy a Törvényalkotási bizottság kisebbségi véleményében elhangzott, tartalmi kritikájuk nem merült fel, kizárólag formai, tehát gondolom, egyetértenek - a folyamat teljessé tételével, a komplex szabályozás és a még erősebb és biztosabb felügyeleti rendszer kialakításával, kérem, önök is támogassák a javaslatot. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)
(11.40)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť