HORNUNG ÁGNES ANNA

Full text search

HORNUNG ÁGNES ANNA
HORNUNG ÁGNES ANNA nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Mint önök előtt is ismeretes, a szövetkezeti integrációs rendszer kiemelt jelentőségű a magyar bankrendszerben, éppen ezért 2013-ban egy olyan törvény született, amely elindította a szövetkezeti integráció kialakítását.
(11.20)
Ez egy folyamat volt, amely 2013-ban azért indult el, hogy a pénzügyi rendszer ezen fontos elemének stabilitását és fenntarthatóságát hosszú távon is megalapozza. Ez az integráció 2013-ban kezdődött, és ennek a szoros integrációs folyamatnak az első fázisa zárult le az elmúlt hónapokban. Ez teremtett arra lehetőséget a magyar kormánynak, hogy a szövetkezeti integrációs rendszer stabilitását, illetve integrációját, valamint a transzparenciát tovább fokozza. Éppen ezért a kormány úgy döntött, hogy egy újabb törvényt terjeszt az Országgyűlés elé, amely a szövetkezeti integráció felügyeleti rendszerét szabályozná. Ezen új törvénymódosításnak a lényege, hogy a bankrendszerre vonatkozó felügyeleti szabályokat kiterjeszti a szövetkezeti integrációra is, megteremtve ezzel a transzparenciát, illetve a stabil gazdasági működés alapjait.
A módosítások alapvető lényege, hogy a jegybank felügyeleti jogkörét kiterjesztik a szövetkezeti integrációra. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy mind az integrációs szervezetet, mind az egyes szövetkezeti hitelintézeteket illetően nagyobb mandátummal tudja a felügyelet a jogkörét alkalmazni. Ezenkívül mind az integrációs szervezet, mind az egyes szövetkezeti integrációs szervek közötti viszonyba is betekintést nyerhet most már a Nemzeti Bank felügyelete. Ez megteremti annak a lehetőségét, hogy ebben a szektorban is egy olyan átlátható és egy olyan versenysemleges szabályozás alapján működhessenek ezek a pénzintézetek is, ugyanúgy, mint a bankszektorban. A módosítások a felügyelet kiterjesztése mellett megnövelik a szövetkezeti integrációs szervezet szerepkörét, ezáltal is egy stabilabb és hatékonyabb működést lehetővé téve az integrációs szervezetnek, mind egészében, mind pedig az egyes hitelintézetek vonatkozásában. Azt gondolom, hogy ez egy pozitív és előremutató jogszabály, amely a stabil működést, illetve a gazdasági növekedés egyik fontos motorját, a hitelezés előmozdítását szolgálja, éppen ezért kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy támogassák ezt a javaslatot. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť