HORNUNG ÁGNES ANNA

Full text search

HORNUNG ÁGNES ANNA
HORNUNG ÁGNES ANNA nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Azért a végén gondoltam hozzászólni, mert számos érv elhangzott, azonban ezek egy-egy témakör köré csoportosultak, és azt gondolom, hogy ezt a végén érdemes azért tisztába tenni.
Pár technikai módosítást szeretnék először megemlíteni. Egy picit úgy éreztem, hogy itt összekeveredik, hogyan is működik egy ilyen integrációs szervezet. Ezen módosítás nyomán az integrációs szervezet szerepe erősödik, és az ő tagjainak, illetve a központi banknak a szerepe pedig ezáltal csökken, tehát ez egy relatív arány. Központi bankot pedig azért kell kialakítani, eddig is volt, ezután is lesz, hiszen a takarékszövetkezeteknek mind a működését, mind a technikai hátteret meg kell valósítani, tehát ennek az integrációnak valahogy működnie kell. Ezt a szerepet tölti be a központi bank. Ezek a módosítások ezt a célt szolgálják.
Hogy ki nyújtotta be az előterjesztést, számos érv elhangzott itt is. Én nem találtam meg azt, ami a tényleges hátteret adta. (Dr. Szakács László folyamatos közbeszólásai.) Azért a Nemzetgazdasági Minisztérium az előterjesztő ebben a kérdésben, mert ahogy ezt kiemeltük, illetve ezt számos képviselő is megerősítette, ennek a módosításnak az a célja, hogy a felügyelet szerepét erősítse, ezáltal a stabilitást, a versenyképességet és a transzparenciát fokozza.
A felügyelet, illetve a pénzügyi ágazathoz tartozó stabilitás, a versenyképesség, illetve a gazdasági növekedés megalapozása a Nemzetgazdasági Minisztérium feladatkörébe tartozik, ezért döntött úgy a kormány, hogy ezt az előterjesztést NGM-színekben nyújtja be.
Azért most történik meg ez az előterjesztés, hiszen ezek az előbb is felsorolt célok olyan célok, amelyekért nem érdemes várni egy nyarat. Ezeket minél előbb létrehozzuk a takarékszövetkezeti szektorban is, annál fontosabbak. Ezért történt meg az előterjesztés; ezért kérte azt a kormány, hogy ezt kivételes eljárás keretei között tárgyalják.
A felügyelet kiterjesztése. Itt is elhangzott pár olyan érv, hogy ez kinek az érdeke. Hogy egy bankrendszer, illetve egy pénzügyi rendszer stabilan működik, függetlenül attól, hogy az bank vagy takarékszövetkezet, az mindenkinek az érdeke, az emberek, a betétesek, a hitelezők érdekeit szolgálja. Azt gondolom, ezek olyan általános célok, amiket senki nem vitathat el. Ennyit szeretnék mondani a takarékszövetkezeti integrációról.
Elhangzott még egy vélemény a Bankszövetséggel, illetve a bankrendszerrel való viszonyról. Ott azt szeretném tisztába tenni, hogy született egy megállapodás, azonban az nem a Bankszövetséggel született, hanem a Nemzetközi Fejlesztési Bankkal annak érdekében, hogy a hitelezést megalapozza; annak érdekében, hogy többletforrásokat juttassanak el az országba. Ez is a gazdasági növekedést, illetve a stabilitást szolgálja, úgyhogy ennek érdekében születnek a megállapodások.
Ennyit szeretettem volna mondani. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból. - Dr. Legény Zsolt tapsol.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť