Z. KÁRPÁT DÁNIEL,

Full text search

Z. KÁRPÁT DÁNIEL,
Z. KÁRPÁT DÁNIEL, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Igen sajnálom azokat az iskolásokat, akiknek egy ilyen színvonalú vitát kell végighallgatniuk, és így ismerik meg a parlament működését. A létszámtól függetlenül, ami azért szintén egy érdekes dolog, de látjuk, hogy tulajdonképpen ettől a kormánytól rendelni lehet törvényjavaslatokat, kézi vezérléssel ide be lehet hozni olyan kodifikációs szemetet, amely tulajdonképpen értékelhetetlen. Azt is látjuk, hogy sajnálatosan kellemetlen helyzetbe hozzák államtitkár asszonyt, azokat, akiknek ide kell hozniuk és meg kell védeniük a védhetetlent.
Tehát röviden: arra szólítom fel önöket, hogy ezt a kodifikációs szemetet minden hiányosságával együtt azonnal vonják vissza. Hiszen lényegében nincs miről vitatkozunk. A Jobbik frakciója előtt két döntési út áll. Az egyik, hogy nem vesz részt egy olyan szavazásban, amely erről a kutyakomédiáról szól, a másik pedig az, hogy egy tartózkodással kifejezi, hogy egy fideszes bandaháborúnak nem kíván színpadot ácsolni, és nem akar ennek a kellékei között szerepelni.
Láthatjuk, hogy az, ami előttünk van, nem az MNB pénzügyi vagy egyéb felügyeleti jogának kiterjesztéséről szól. Amúgy ismerjük már a fogyasztóvédelem összeomlását, és ismerjük azokat a katasztrofális helyzeteket, amelyekből kifolyólag pénzügyi fogyasztóvédelemről Magyarországon a klasszikus értelmében nem beszélhetünk. Pontosan a Quaestor-botrány a leginkább figyelmeztető. Ha Volner János képviselőtársam húsz módosító indítványát befogadják még az előző ciklus elején, akkor nem lett volna Quaestor-botrány, megelőzhető lett volna ez az egész. Ugyanakkor az akkori bizottságban ülő Fidesz-KDNP-s többség egyszerűen elutasította a rendcsinálás, a rendbe tétel lehetőségét. Éppen ezért mondhatjuk, hogy lehet itt fényezni azt a bevezetendő rendszert, amelyről önök beszélnek, de a háttérfolyamatok egyértelműek.
A Bankszövetség levelet írt önöknek, miszerint a takarékszövetkezetek integrációja nem működik megfelelően, és miután a Bankszövetség levélben leadta ezt az idézőjeles „rendelését”, elénk került ez a hirtelen törvényjavaslat. Ebben az „együtt” tényleg két gy-vel szerepel, helyesírási hibáktól, kodifikációs hibáktól hemzsegő valami került ide. Én magam is biztos vagyok benne, hogy ezt nem az NGM tette le az asztalra, hiszen az ott dolgozó szakemberek képesek a színvonalas munkára, ilyen színvonalú munkát nem adnának ki a kezükből álláspontom szerint. Ez pedig felveti annak a sajnálatos gyanúját, és maradjunk meg a gyanúnál, hogy itt lehet jogszabályokat ilyen módon rendelni, majd valaki elkészíti ezeket, és aztán valaki itt megpróbálja védeni a védhetetlent. De mi ehhez asszisztálni egész egyszerűen nem tudunk és nem is akarunk.
Azt látjuk, hogy a Bankszövetséggel az önök kapcsolata sokkal szorosabb, mint kellene. Tavaly kötöttek a Bankszövetséggel egy paktumot, ahol lényegében a devizahitel-károsultak bőrére és kárára önök megegyeztek, kiegyeztek a Bankszövetséggel azt illetően, hogy további terheket az érintett pénzintézetekre nem tesznek még a hitelkárosultak helyzetének megkönnyítése érdekében sem. Ez a paktum megköttetett, ha jól tudom, azóta sem került felrúgásra. Most pedig a Bankszövetség ír egy levelet, és bekerül ide egy ilyen színvonalú vállalhatatlan - még egyszer mondom: abszolút vállalhatatlan – törvényjavaslat, és azt látjuk, hogy bár lehet a Miniszterelnökség és az NGM között egyfajta háborút kezdeményezniük, egyértelműen úriemberhez méltó kérés és elvárás lenne, hogy ne tekintsék a parlament egészét egy kelléknek az önök bandaháborúja során. Mi tehát nem leszünk az önök kellékesei, nem akarunk színpadot ácsolni. A bandaháborúikat vívják meg a saját szekértáboraikon belül! Köszönöm a figyelmet. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť