DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Amit ön elmondott, tisztelt képviselő úr, annak az első felének a fele talán egy kiemelt budapesti elit iskolában valamekkora valóságtartalommal rendelkezne. De ha ön kilép a Nagykörút világából, és a teljes Magyarországra tekint, akkor igazából a saját mondatainak a cáfolatával talán már 30 kilométerre Budapesttől is találkozhatna, hiszen az a fajta megközelítés, amit ön mond, pár elit iskolának lehet, hogy előnyös megközelítés, de ha az ország egészét nézi, akkor ez nem való.
Ha csak a saját felszólalását végigolvassa, tisztelt képviselő úr, aminek az elején azt mondja, hogy túlterheltek a tanárok, túlterheltek a diákok, majd pedig a saját beszédének a végén azt mondja, hogy az iskola keveset tanít, és lebutítja a diákokat, akkor láthatja, hogy a saját gondolatvilágában, a saját kritikájában sincsen egység, hiszen egyszerre mondja azt, hogy túl sokat tanít az iskola, és egyszerre mondja azt, hogy túl keveset, egyszerre mondja, hogy túlterhel, és egyszerre mondja, hogy lebutít. Legalább azt döntse el, hogy a kommunikációban melyik irányt választja, de az, hogy öt percen belül ugyanazt és ugyanannak az ellenkezőjét is kormányzati kritikaként elmondja, ez jelenti az, hogy nem egy koherens, nem a pedagógusokkal való párbeszédben kialakult kritikáról van szó, hanem egy egyszerű politikai szöveg-összeollózásról.
Minden téren igyekeztünk megadni a pedagógusoknak a lehető legnagyobb tiszteletet, visszaadni a társadalmi megbecsülését ennek a pályának, hiszen tudjuk, hogy 2010-re anyagilag rengeteg pénzt vettek ki a pedagógusok és az iskolák zsebéből is, hogy valóban 2010-re… - ügyesen fogalmazott ön, képviselő úr, mert úgy mondta pontosan, hogy harmadával csökkent 2010-re az oktatásra fordított költések aránya. Tehát ha 2010-re a harmadával csökkent, akkor nyilván ez volt az a helyzet, amit a Fidesz-KDNP örökölt. Ez egy ügyes retorikai megoldás, nem fejtette ki az igazság minden részét, retorikailag azt kell mondjam, hogy jeles, de a valóság bemutatásában igencsak megtévesztő, amit ön mondott.
Tehát valóban, 2008-2010 között úgy csökkent több mint 10 százalékkal az oktatásra fordított GDP-arányos költés, hogy közben a GDP maga is csökkent. Egy ilyen helyzetet örököltünk.
(9.20)
Ha csak a 13. havi bér elvételét nézem: 17 milliárd forint mínusz volt, ami 78 milliárd forintot jelent összességében, amit a szocialisták kivettek az oktatási rendszerből, bezártak közben 381 feladatellátási helyen oktatási intézményeket, és még sorolhatnám, hogy miből állt az a 200 milliárd forint, amit kivontak.
Mi viszont a társadalmi megbecsültségét vissza akartuk adni ennek a pályának, ezért hirdettük meg elsőként az ágazatok közül a pedagógusok körében azt az életpályaprogramot, amelyben nagyon nagy mértékű béremelés is volt, amelynek a költségvetési plusz forrásnövelő tétele már az első évben is 34 milliárd forint volt, aztán 120, és minden évben 30 milliárd fölötti. Ha önök támogatják a jövő évi költségvetést ma és a jövő hétfőn, akkor ezzel további 38 milliárd forintot tudnak adni a pedagógusok bérére. Amennyiben viszont nem támogatják, akkor nem támogatják azt a plusz 38 milliárd forintot, amivel a pedagógusok számára nyújtható megbecsülést anyagi formában jelentő béremelést a költségvetési törvény tartalmazza.
Ennek természetesen vannak alelemei, amelyek mutatják, hogy a minőségi bérekre is mennyit kívánunk költeni, hiszen ebből a 38 milliárdból 14 milliárd kifejezetten a minőségre való ösztönzésre megy. A diákok számára az a legfontosabb, hogy minél felkészültebbek legyenek a tanáraik, akik maguk is pedagógus I. fokozatból pedagógus II. fokozatba akarnak lépni, vagy előre akarnak lépni mesterpedagógusnak, vagy előre akarnak lépni kutatótanárnak. Nekik külön, az ő minőségi munkavégzésük ösztönzésére tartalmaz a jövő évi költségvetés plusz 14 milliárd forintot a korábbiakhoz képest. Ebből is látszik, hogy igyekszünk a diákokból kiindulni, és akik a diákok számára a legnagyobb áldozatot hozzák meg, és még önmagukat is igyekeznek továbbképezni vagy magasabb fokozatba juttatni, azoknak különleges, extratámogatást ad a költségvetésből a kormányzat.
A másik fontos mód, ahogy igyekeztünk a pedagógusoknak járó tiszteletet megadni, az a köznevelési kerekasztal összehívása (Ikotity István a szakértői páholyhoz megy és ott beszélget.), ahol napról napra gyakorló pedagógusoknak - én szívesen beszélek az ön hátának is, képviselő úr, de én sem háttal hallgattam önt (Az elnök csenget.); ez is a tisztelet egyfajta megnyilvánulása -, tehát ahol gyakorló pedagógusoknak, gyakorló iskolaigazgatóknak igyekeztünk a véleményét becsatornázni. Nyolc munkacsoportban hétről hétre összeülve próbáltunk ott javítani a köznevelési kerekasztal munkáján belül, ahol arra szükség volt, és azt mondom, hogy sikeres volt ez a munka, hiszen a parlament asztalán fekszik az a terjedelmes törvénycsomag, amivel igyekszünk a korábbi működtetési és fenntartási problémákból adódó kérdéseket rendezni, hiszen mindenért egy kézbe kerül a felelősség, egységes lesz az oktatás irányítása, és mindez megnövekszik a működtetésre fordítható költségek 100 milliárdos megemelésével. Köszönöm szépen. (Taps a KDNP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť