DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Ha majd egyszer személyesen is meglátogatja a Szent János Kórházat, akkor a bejáratnál Nepomuki Szent János szobrával fog találkozni. De ezt csak mellékesen jegyeztem meg.
Ami a kórházak elmúlt időszakbeli fejlesztését illeti: ön is utalt rá, hogy a kormányzat 500 milliárd forinttal igyekezett évtizedes lemaradásokat behozni az egészségügy területén. Ahol ebből az 500 milliárdból több mint 100 milliárdért, egész pontosan 104 milliárdért berendezéseket cseréltek le, azok között volt olyan hely, ahol 30-40 éves egészségügyi műszereket kellett lecserélni, amelyek nyilván már évtizedek óta nem nyújtották a kor színvonalának megfelelő ellátást. Ez a 104 milliárd forint, valamint az a 322 milliárd forint, amit a kórházak infrastruktúrájára fordítottunk, elsősorban vidékre érkezett. Így tehát vidéken az úgynevezett szuperkórházi követelményeknek megfelelő, a sokszakmás, komplex ellátást nyújtó, megerősített sürgősséggel rendelkező, a nap 24 órájában, az év 365 napján, szökőévekben 366 napján rendelkezésre álló és a betegeket kiszolgáló kórház több helyen is felépült.
(9.30)
Vidéken több kórházat is hívhatunk már szuperkórháznak, ugyanakkor Budapest így relatíve hátrányba került. Ön persze rombolásnak hívta ezt, amikor 500 milliárd forintot költenek arra, hogy az egészségügy helyzetén javítsanak, amire generációk óta nem volt példa Magyarországon, hogy ilyen nagyságrendű fejlesztés áramlott volna az egészségügybe hazai és uniós forrásokból egyaránt. Ha ön ezt rombolásnak nevezi, akkor nem tudom, mi az, amit a jobbikosok építkezésnek hívnak. Úgy gondolom, hogy generációs szinten a legnagyobb mértékű egészségügyi fejlesztés valósult meg az elmúlt hat évben, főleg vidéken.
Ehhez az eredményhez képest kell tehát Budapesten is hasonló fejlesztéseket létrehoznunk. A kormány azt tűzte ki céljául, hogy egy évvel növeli mindenki számára az egészségben eltölthető évek számát. Ennek fontos része van a népegészségügyi programokban, fontos része van a megelőzésben, fontos része van az alapellátás megerősítésében. De ugyanilyen fontos a kórházak állapotának javítása. Ezért, ha ezt már vidéken sikerült megtennünk, akkor fontos, hogy itt, Budapest is létrejön, ahogy már említettem, ez a komplex, sokszakmás, sürgősségi ellátásra is alkalmas centrum, ami egy telephelyen az év minden napján szolgálja a betegeket.
Azt hiszem, a budapesti sürgősségi ellátás április elejei átszervezése már bizonyította azt, hogy a kormányzat szervezési képességei a budapesti egészségügy átalakítása területén jók, hiszen azóta javult az ellátás minősége. De ha a betegbiztonsági szempontokat fontosnak tartjuk, akkor igenis, erre a budapesti kórházfejlesztésre szükség van. Nem mondhatja senki, hogy elhamarkodottan vagy kapkodva születnének meg ezzel kapcsolatban a döntések, hiszen a tavalyi évben már a költségvetésben biztosítottunk idénre 1 milliárd forintot az előkészítésre. Azért kellett ezt viszonylag hosszabb időre szabni és nagyobb költségvetésre is, hiszen rengeteg alternatíva, rengeteg lehetőség van.
Budapesten a lakossági igények, az agglomerációban lakók igényeinek figyelembevételén kívül nagyon fontosak Budapest közlekedési szempontjai is. Hiszen egyrészről szükség van arra, hogy a mentők minél gyorsabban eljussanak akár Budapestről, akár a közvetlen környezetből ezekbe a kórházakba. Ez nyilván minél kijjebbi helyszínek mellett szól. Ugyanakkor az is fontos, hogy kiki a kontrollra, az utólagos vizsgálatokra minél könnyebben oda tudjon jutni. Fontos, hogy ne csak autóval, ahogy ön mondta, képviselő úr, hanem bizonyára sokan vannak itt Budapesten, akik tömegközlekedéssel, busszal, trolival, villamossal, metróval szeretnének vagy tudnak eljutni a kórházba. Ez viszont a minél bentebbi helyszínválasztás mellett szól.
Az is fontos, ahogy mondtam, hogy minden ellátást egy helyen kell biztosítani. A sok telephelyen létrehozandó szuperkórház szerintünk nem igazán jó megoldás. Egy helyen kell hogy minden összpontosuljon, hiszen így tudják a betegbiztonsági szempontokat a legjobban érvényesíteni. Tehát olyan helyszínre, helyszínekre van szükség, ahol ezt a sok szakmát egy helyen, a mentők által is könnyen, több irányból megközelíthetően és utólag a betegek számára is a kontrollvizsgálatokra vagy a megelőző vizsgálatokra könnyen megközelíthetően tudjuk kialakítani. Ezért döntött a kormány a korábban ismertetett helyszínek mellett.
Ez természetesen befolyással lesz a teljes budapesti ellátásra, ezért nemcsak a helyszíneket vizsgálta meg a külön erre felkért miniszteri biztos, hanem azt is, hogy ha ezek a gócpontok, csomópontok létrejönnek a fejlesztés révén, ami több száz milliárd forintos egészségügyi fejlesztést jelent Budapesten, akkor ez hogyan fogja a többi ellátási térképet is átszervezni. Éppen ezért nem kell azoktól a rémképektől tartani, amiket ön is mond, tisztelt képviselő úr, és a Jobbik hangsúlyoz az elmúlt három napban a Szent János Kórházzal kapcsolatban. Természetesen az azon a környéken élőknek is továbbra is jó ellátásuk lesz, és a fejlesztés során jobb ellátás jön létre. Ez a kormány olyan kormány, amelyik kórházakat fejleszt, Budapesten kórházat épít, így senkinek nem kell tartania attól, hogy a közelében bármilyen ellátás megszűnne. Csak jobb minőségűre fog változni. Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť