KONTRÁT KÁROLY

Full text search

KONTRÁT KÁROLY
KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! 2013 óta Magyarország fokozott, egyre növekvő migrációs nyomásnak van kitéve. Ezt a számok is bizonyítják: 2014-ben már 44 ezren, 2015-ben több mint 417 ezren érkeztek az országba illegálisan a zöldhatár átlépésével. Ezeknek a migránsoknak a többsége nem valódi menekült, kizárólag a jogszabályok kijátszása végett nyújtottak be menedékjogi kérelmet annak érdekében, hogy az Európai Unió más országaiba, különösen Németországba utazzanak tovább. Egyetlen céljuk volt: a jobb megélhetés.
Az Európai Unióban Magyarország volt az első, amely kiállt amellett, és világosan ezt mondtuk kezdetektől fogva, hogy az Európai Unió külső határait, a schengeni külső határokat meg kell védeni minden országnak. Magyarország eszerint cselekedett, hiszen hármas védelmet hoztunk létre. Létrehoztuk a fizikai védelmet, a kerítést a magyar-szerb, illetőleg a magyar-horvát határon felépítettük. 2015 szeptemberében itt a parlament szeptember elején elfogadta a jogi védelmet. Több mint tucat törvényt módosítottunk. Létrehoztuk az élőerős védelmet, megerősítettük a rendőrséget, határvadász századok jöttek létre a rendőrség keretein belül, és a honvédségnek is lehetővé tettük, hogy részt vegyenek a határ védelmében.
Valamennyien emlékszünk azokra a képekre 2015. augusztus végén, szeptember elején, amikor a Keleti pályaudvart szó szerint elfoglalták ezek az illegális migránsok. Vagy emlékszünk azokra a képekre, ami 2015. szeptember közepén a röszkei határátkelőhelyen történt, amikor is megrohamozták a migránsok a magyar határt, és a magyar rendőröknek erejük megfeszítésével kellett megvédeni a határt, az országot, Magyarországot. Tehát világosan azt mondtuk, hogy meg kell védeni a határokat, meg kell védeni a schengeni külső határokat, és senki ne jöhessen be Magyarország, illetve az Európai Unió területére jogellenesen.
Ezt követően a 2015. november 13-i párizsi, majd a 2016. március 22-i brüsszeli súlyos, brutális terrorcselekmények következtében világosan látszott az, hogy az addig hatályban levő biztonsági rezsim nem elegendő, meg kell erősíteni ezeket az intézkedéseket, ezeket a törvényeket, és ezért új szabályokra van szükség a magyar hatóságok, a rendvédelmi szervek, a szolgálatok, a Terrorelhárítási Központ részére annak érdekében, hogy tudjuk szavatolni az emberek biztonságát ebben a súlyos biztonsági helyzetben, mert hiszen az világossá vált mindenki számára, hogy a terrorizmus a bevándorláshoz is köthető, és ezért új törvényekre van szükség.
Ezért kezdeményezte a kormány a terrorizmus elleni fellépéssel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló T/10307. számon benyújtott törvényjavaslat keretében jelentős törvényjavaslatok benyújtását, és több törvény módosítására tettünk javaslatot ebben a nagyon fontos kérdésben. Ezért történt a Belügyminisztériumban többkörös egyeztetés. Köszönjük a parlamenti pártoknak, így a Magyar Szocialista Pártnak is, hogy részt vettek ebben az egyeztetési folyamatban, amelynek fontos eleme volt, és ezt kezdettől fogva kimondtuk, hogy semmivel nem kérünk több eszközt a magyar hatóságok számára, mint amilyen eszközökkel a nyugat-európai országok hatóságai, szolgálatai, rendőrségei, terrorelhárítási egységei rendelkeztek.
(9.10)
Nagyon fontos ez, és erről a mai nap fogunk dönteni, a parlament ma fog határozni a javaslatról. A javaslat elfogadásával létrejön egy olyan szervezet, amely rendelkezik a szükséges információkkal, tudással, képességgel, amely egyszerre biztosít hatékony fellépést a nemzetközi és hazai terrorizmus, illetve annak bázisát jelentő szervezett bűnözés, valamint az egyre növekvő erőszakosságot mutató bűncselekmények elkövetőivel szemben. Ez lesz a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ.
Arra kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy támogassák ezt a T/10307. számú törvényjavaslatot, de arra kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy támogassa az alaptörvénymódosítást is, hiszen ez is a magyar emberek biztonságát szolgálja, a honvédség jogállásával kapcsolatos szabályok is ezt a célt szolgálják. Akinek fontos Magyarország biztonsága, a magyar emberek biztonsága, az Unió biztonsága, kérem, hogy támogassa a javaslatainkat. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Dr. Rétvári Bence tapsol.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť