KEPLI LAJOS

Full text search

KEPLI LAJOS
KEPLI LAJOS (Jobbik): Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársam, -társaim! - ha még lehet többes számban beszélni. Sajnos elmondható, itt a parlament falai között nagyon kevesen vagyunk olyan képviselők, akik egyik legnagyobb nemzeti kincsünk, a Balaton sorsáért aggódnának vagy azért szót emelnének itt a ház falai között. Én ezek közé a képviselők közé tartozom, és azt hiszem, elmondhatom, és már egy korábbi napirend során is elmondtam, hogy a Balaton érdekében legtöbbet felszólaló képviselőnek tartom magam.
Kormánypárti képviselőtársaim gyakran hangoztatják az eredményeiket, de sajnos ezek csak szavak, és a valóság a legtöbb esetben nem találkozik ezekkel a szavakkal. A képviselői felszólalásokból az olvasható ki sokszor, hogy minden rendben van, és fejlődik a turizmus, töretlen lendülettel megyünk előre, és fejlődik a balatoni régió - sajnos a tettek nem ezt bizonyítják, és a valóság egy kicsit más, vagy leginkább nagyon más.
2014 után a 2015. évben is az utolsó helyre került a Balaton a magyar turisztikai régiók közül a vendégéjszakaszám-növekedés tekintetében, sajnos ez már tendenciózusnak látszik, és mégis úgy próbálják a tények ellenére ezt előadni, mint hogyha nagy növekedés vagy valami hatalmas teljesítmény volna. A régió fejlesztését már a parlamentbe kerülésünk óta sürgetjük mi, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a térség egységes kezelését - minderre sajnos nem történt semmiféle előrelépés vagy kezdeményezés a kormány részéről. Most bejelentették a 320 milliárd forintos fejlesztési csomagot az uniós 2014-2020-as fejlesztési ciklusra, azonban hamar kiderült, hogy hiú ábránd volt, hogy ebből majd turizmusfejlesztési vagy munkahelyteremtő beruházások valósulnának meg, hiszen 100 milliárd forint vasútfejlesztés címén máris Mészáros Lőrinc érdekeltségéhez került, és már pedzegetik, hogy a déli parti vasútfejlesztést csak az északi partival csomagban, egységben lehet megvalósítani, tehát még nagyobb források fognak valószínűleg ugyanezen érdekeltség zsebébe kerülni. Így hát a 300 milliárd forint egy jó része már el is ment, úgy, hogy semmiféle turizmusfejlesztő vagy munkahelyteremtő beruházás nem jött létre. A kormány tehát ismét elpazarol egy óriási lehetőséget. Különböző tervek és elképzelések jelennek meg, aztán nemhogy javulna, hanem még tovább romlik a balatoni régiónak a lehetősége.
A 2017-es költségvetési tervezet azt mutatja, hogy már az önkormányzatok támogatása is csökken az idegenforgalmiadóbevételek után. Eddig volt másfél forint minden egyes forint után, ezt a támogatást csökkenti le a kormány, erről tegnap Fónagy államtitkár úrral már vitáztam. Aztán ugyancsak tegnapi hír, hogy a MÁV drasztikusan csökkenti a szezonban a balatoni vasúti járatait, negyedével, illetve felével csökkenti le a Budapestről Tapolcára és a Balaton északi partjára induló vonatjáratok számát. Így hogyan képzelik a turizmus fellendítését, hogyha lecsökken a vasúti járatok száma, hogyha a kispénzű, autóval nem rendelkező családok le sem jutnak a Balaton partjára, vagy legalábbis sokkal bonyolultabb a lejutás nekik?
Aztán - ez pedig már mai hír, egy újabb késdöfés, és nagyon jó példája annak, hogy hogyan tud a kormány az egyik kezével adni, a másikkal elvenni - a szemfényvesztés tipikus példája az, hogy bejelentették, hogy az éttermi áfát először 18, majd 2018-tól pedig 5 százalékra fogják lecsökkenteni, közben pedig fellelhető az adótörvények között egy olyan javaslat, amely idegenforgalom-fejlesztési, turizmusfejlesztési adó címén bevezet egy új adónemet, ami ugyanazt a réteget sújtja, amelynek a másik kezükkel a kedvezményt adták, magyarul: vissza is veszik rögtön az adott kedvezményt, amit áfacsökkentés címén odaadnak, azt turizmusfejlesztési adó, 4 százalékos adónem formájában vissza is veszik az étel- és italforgalmazás után a vendéglátóhelyektől. Sajnos azt kell hogy mondjam, hogy tipikusan fideszes megoldás.
A közbiztonságról is szólni kell még így végül néhány szót, hogy rengeteg rendőrt vezényelnek a Balaton partjáról is a határok védelmére. Mivel nem fogadta meg a kormány a Jobbik javaslatát az önálló határőrség visszaállítására, ezért a turizmusban rendkívül nagy érvágás a Balaton-parti településeknek, hogy rendőröket kell adniuk határ menti szolgálatokra, ami ugyan nagyon fontos, de a közbiztonság szempontjából egy rendkívül felfokozott időszak a nyári hónapok időszaka, és nyilvánvaló, hogy ez nem tesz jót a közbiztonságnak, és szintén nem tesz jót a turizmusnak sem.
Úgyhogy sajnos (Az elnök csenget.) azt kell hogy mondjam, hogy a helyzet továbbra sem rózsás, sőt, ha így vesszük, akkor egyre romlik, de a továbbiakban is fel fogunk szólalni a Balaton érdekében minden alkalommal, amikor erre lehetőség adódik. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť