IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár bedarálása, illetve a működésképtelen mamutminisztérium struktúrájába való integrálása súlyos veszélyt jelent a betegellátásra. A kormány ugyanúgy vezényli le ezt az átszervezést, mint tette azt az elmúlt hat évben. Márpedig most is a kapkodás, a forráskivonás és az átgondolatlanság jellemzi az eddigi ötleteket, így sok jóra nem számítunk.
(12.20)
Az OEP megszüntetésével nemcsak az állam egyik alapját jelentő társadalombiztosítást veri szét a kormány, de szakmai szinten is végzetes hibát követ el. Emlékszünk, hogy a KLIK-nél milyen forráshiány keletkezett vagy hogy mennyit késtek a tankönyvek, milyen nehézkessé vált akár egy kréta beszerzése vagy egy villanykörte kicserélése. Az oktatás sem játék, de az egészségügyben egy ilyen átgondolatlan, felelőtlen átszervezés végképp megengedhetetlen, mert a kórházakban akár egy eszköz hiánya vagy lassú megérkezése emberéletekbe kerülhet.
Márpedig jelenleg az OEP áll szerződésben az egészségügyi szolgáltatókkal. Azaz ha felszámolják az OEP-et, akkor egyszerűen nem lesz, aki kifizesse a gyógyszereket, aki kifizesse a kezelési költségeit, aki finanszírozná az egészségügy működését. Az OEP feladatait átvevő Államkincstár, amely az év elején azért kényszerült magyarázkodni, mert a jelenlegi feladatai mellett sem tudott időben fizetést utalni többek közt az egészségügyi dolgozóknak, vajon hogyan birkózna meg azzal a többletfeladattal, amit ez az eszement átalakítás ró rájuk?
Tisztelt Államtitkár Úr! Tényleg egy nemzetközi összehasonlításban is alacsony költségű intézmény felszámolásán akarnak filléreket megtakarítani? Önök tényleg nem látnak ennél nagyobb lyukat és fölösleges kiadásokat a költségvetésben? Inkább veszélyeztetik a betegek ellátását, mint hogy lemondjanak egy-két stadionról vagy tegyenek végre valamit az offshore pénzszivattyúk ellen? Illene végre (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) egyértelműen és világosan elmondaniuk az embereknek, hogy majd a kiépítendő, biztosító nélküli állami egészségbiztosításban milyen ellátásra számíthatnak. Várom válaszát.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť