DR. TÓTH BERTALAN

Full text search

DR. TÓTH BERTALAN
DR. TÓTH BERTALAN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Alelnök Úr! Matolcsy György egy 2014-ben készült interjúban azt mondta: „Az MNB az alapítványi tőkét úgy bocsátotta a Pallas Athéné alapítványok rendelkezésére, hogy tett néhány kikötést. Az első és legfontosabb, hogy az alapítványi tőkét nem, csak annak hozamát lehet az alapítványi célokra felhasználni. Ez biztosítja, hogy még három, négy vagy öt évtized múlva is meglesz az alapítványi vagyon. A második kikötés: tartósan csak magyar állampapírban tarthatják az alapítványi tőkét, például aranyban, gyémántban vagy külföldi állampapírban nem. A harmadik: az MNB munkavállalói, ha alapítványi tisztségviselők, nem vehetnek fel tiszteletdíjat az alapítványtól.”
Ezzel összhangban az általam indított adatkiadási pereimben a Fővárosi Törvényszék és a Fővárosi Ítélőtábla is hangsúlyozta: „az MNB megőrizte a befolyását a Pallas Athéné alapítványok működése felett”. Ezzel szemben múlt héten az MNB úgy érvelt, hogy az alapítványok a jegybanktól és Matolcsy Györgytől függetlenül hozták meg a döntéseiket. Ma pedig kiderült, hogy ez nem igaz. Kiderült ugyanis, hogy a Matolcsy György jegybankelnök által alapított és vezetett Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány esetében a befektetési döntéseket nem a kuratórium, hanem személyesen Matolcsy György és egy általa kinevezett kuratóriumi tag hozta. (Zaj, közbeszólások az MSZP padsoraiból. - Dr. Schiffer András közbeszólása. - Dr. Szakács László: Igaz ez?) Így döntöttek az állampapír-vásárlásokról és a Matolcsy unokatestvérének bankjában történő lekötésekről. Tehát még egyszer: a jegybankelnök döntött arról, hogy a jegybank pénzéből létrehozott alapítványok állampapírt vásároljanak, és az MNB így finanszírozta a magyar költségvetést. (Dr. Józsa István: Felháborító!)
Tisztelt Alelnök Úr! Kérdezem én: meddig akarnak még hazudozni? Mikor állnak ki és ismerik el, hogy törvénysértő módon használták fel a közpénzeket, és törvénysértő módon finanszírozták a magyar költségvetést? Mikor állnak ki és ismerik el, hogy ebben a törvénysértésben összejátszottak a kormánnyal? Várom válaszát. (Közbekiáltás az MSZP padsoraiból: Gyalázat! - Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť