NAGY MÁRTON ISTVÁN,

Full text search

NAGY MÁRTON ISTVÁN,
NAGY MÁRTON ISTVÁN, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselők! Azt gondolom, hogy én csak közgazdaságilag akarom megvilágítani ezt a problémát, mert itt van két dolog, ami nagyon hasonló egymáshoz (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Inkább válaszolj a kérdésre!), és ezt jó, ha egymás mellé tesszük. (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Kezd el elölről!) Jó?
Az egyik dolog az, hogy ha a Nemzeti Bank befizeti az eredményét az államnak (Dr. Józsa István: Az törvényes!), az államadósság ezáltal csökken, és az államadósság csökkenése miatt kisebb a kamatkiadása a költségvetésnek, ebben az esetben önök is azzal jöhetnének, hogy törvénytelenül finanszírozta volna a költségvetést (Nagy zaj az MSZP padsoraiból. - Dr. Szakács László: Szabatosan beszélj! - Az elnök csenget.) a Nemzeti Bank. Közgazdaságilag ugyanaz a hatás (Dr. Szakács László: Az egyik törvényes, a másik meg nem!), hiszen ebben az esetben is az államadósság, az államadósság szintje és a kamatkiadás változik. (Dr. Harangozó Tamás: Miről beszélsz te?) Az alapítványok ezzel szemben, ugye, kaptak egy vagyonjuttatást (Dr. Józsa István: Közpénzt!), ebből vásárolták meg az állampapírt (Dr. Józsa István: Közpénz!), és az állampapír hozamából gazdálkodnak. Szeretném felhívni a figyelmet, hogy ha arról beszélünk, hogy hogyan segíti a költségvetést a Nemzeti Bank, ez közgazdaságilag teljesen ugyanaz (Dr. Józsa István: És a haverokat hogyan segíti?), mint ha befizette volna az eredményét.
A másik dolog, amire szeretném felhívni a figyelmet, hogy a jegybanki társadalomban, ha hívhatom így, kétfajta modell létezik. Az egyik az, hogy azoknál a jegybankoknál, például a német vagy a francia jegybanknál, ahol vannak alapítványok, ott egy vagyonjuttatás történik, és lényegében évről évre ezt a vagyonjuttatást éli fel az alapítvány. Ebben az esetben Magyarországon a hozamból, tehát nem a teljes 260 milliárdnak a feléléséből, hanem annak a hozamából gazdálkodnak. A vagyont meg kell őrizni. (Gúr Nándor: Tudod, mi az a közpénz?) Köszönöm szépen. (Nagy zaj az MSZP padsoraiból. - Közbekiáltás: Egyes! - Dr. Bárándy Gergely: Olyan modell nincs, ahol szabad ellopni!)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť