DÚRÓ DÓRA

Full text search

DÚRÓ DÓRA
DÚRÓ DÓRA (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Ön március 22-én azt jelentette be, hogy megszűnik a KLIK, múlt héten Lázár János miniszter úr pedig azt mondta, hogy nem szűnik meg a KLIK. Most itt le is ülhetnék, és be is fejezhetném a kérdésemet (Dr. Rétvári Bence: A legjobb az lenne!), és megkérdezném, hogy ki az, aki hazudik kettejük közül, de nem teszem. Úgy gondolom, hogy nagyon rossz irány az oktatásról az elmúlt hónapokban kialakult közéleti vitában, hogy politikai síkra terelték azt mind a kormány, mind pedig a tüntetők vezetői, ezért szeretnék öntől most egy hosszabb távon meghatározó kérdésre választ kapni. Ha a fenntartás kérdését az állam és az önkormányzatok viszonylatában vizsgáljuk meg, akkor az az alapvető kérdés, amit fel kell tennünk, hogy minden iskola állami fenntartásban tud-e jobban működni, mint önkormányzati fenntartásban. Nagyon megtisztelne államtitkár úr, ha válaszolna erre a kérdésre.
(13.40)
Ha önöknek az a válasza, hogy igen, minden iskola állami fenntartásban jobban működik, mint önkormányzati fenntartásban, akkor szerintem ez egy hibás válasz. Ha önöknek az a válasza erre, hogy vannak olyan iskolák, amelyek önkormányzati fenntartásban jobban tudnak működni, akkor pedig önöknek, a kormányzatnak az lenne a feladata, hogy megteremtse azt a lehetőséget, hogy az önkormányzatok ismételten fenntartóként megjelenjenek ebben a rendszerben. Nem ezt teszik, hanem még működtetőként is kivonják őket innen.
A tankönyvpiac esetében ugyanez a helyzet, tisztelt államtitkár úr: a tankönyvforgalom 85 százaléka - 85 százaléka! - állami kiadótól származik, államtitkár úr. Ön szerint csak 15 százalék az a tankönyvek esetében, amelyet a nem állami kiadók értékként létre tudnak hozni? Szerintem nem. Sokkal több értéket tudnak létrehozni. Elképzelhető, sőt biztos, hogy eltúlzott volt az a tankönyvpiaci liberalizáció, amit az SZDSZ-es oktatásirányítás vitt végbe, de önök pedig átestek a ló túloldalára, államtitkár úr: értékeket is kigyomláltak a tankönyvpiacról. Ezeket hajlandók-e visszahozni? Várom az érdemi válaszát. (Taps a Jobbik és az LMP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť